Назад

БТПП ще подкрепи предложение на НСНИ







На кръгла маса за регламентиране дейността на брокерите на недвижими имоти участваха представители на законодателната и изпълнителната власт, партньорски, професионални и потребителски организации. 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи становище на БТПП по предложението на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). Отбелязани бяха положителните страни на проектозакона, който цели да се идентифицират брокерите на недвижими имоти, да се създаде прозрачност за тяхната дейност, да се повиши отговорността им за качеството на предоставяните услуги, и най-важното да се защитят интересите на потребителите.
 
Проектът предвижда уреждане правния статут на брокерите на недвижими имоти, изискванията за осъществяване на дейността им, условията и реда за придобиване на професионална квалификация и упражняване на професията. Предвидено е създаване на Камара на брокерите на недвижими имоти и уреждане на нейния статут, организация и дейност, както и създаване на публичен регистър на брокерите на недвижими имоти.
 
Като цяло усилията на НСНИ за регламентиране дейността на брокерите на недвижими имоти ще имат подкрепата на Българската търговско-промишлена палата. Председателят на БТПП препоръча по-ясно фиксиране на изискванията към брокерите и агентите на недвижими имоти, уреждане на правоотношенията между брокерите и клиентите (договорни, организационни, финансови) и между брокерите и агентите. Друга положителна страна е, че проектозаконът е в съответствие с основните правни принципи и добра правна техника при разписването му. Посочено беше, че първи приоритет на БТПП е приемането на закон за браншовите организации, който да уреди принципно реда за прехвърляне на част от саморегулирането на секторите към представителните браншови организации. Уреждането със закони на отношенията във всеки един сектор ще усложни нещата, но пред алтернативата да няма сериозни функции за неправителствените организации може да се пристъпи и към закони от типа, който се предлага от  НСНИ.
 
НСНИ, което е организатор на дискусията, от години работи за професионализацията, етичността и регламентация на пазара на имоти като през последната година, проведе редица срещи и дискусии, на които бяха синтезирани предложенията на сдружението за закон за дейността, изцяло синхронизиран с Европейския стандарт в тази сфера (и в България от 2010г. под името БДС EN 15733).
 
Чрез въвеждането на ясни правила, задължения и отговорности и с налагането на високи професионални критерии за дейността на брокерите на недвижими имоти, ще се гарантират в много по-голяма степен правата и интересите на потребителите на брокерските услуги, ще се защитят интересите на държавата и обществото и ще се създадат условия за лоялна конкурентна среда на пазара на недвижими имоти.
 

23.01.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад