Назад

В Палатата бе представена нова система за използване на свободни капацитети в търговията и услугите





 

Лъчезар Думанов, директор на „Бартерклуб България” ООД, посети БТПП и се срещна с председателя на Палатата Цветан Симеонов.
 
По време на разговора, гостът представи работеща система за клиринг на дружеството, чрез която бизнесите монетизират свободните си капацитети, в това число залежали стоки, неуползотворено време и др.
 
Подчертано бе, че „Бартерклуб България” е B2B мрежа, в която малки и средни фирми купуват и продават, без да се разплащат с пари. За разплащане се използва Бартерлев, условна парична единица приравнена по стойност към лева, която служи за отчитане на покупките и продажбите. Всяка фирма има възможност да си открие сметка в Бартерлева. Така се трансформират непродадените  стоки и услуги в нови обороти и се достига до нови клиенти.
 
По този начин, непродадени стоки, услуги и време (свободни капацитети и нисколиквидни активи) могат да бъдат трансформирани в Бартерлева, с които фирмите да посрещат свои разходи. Изтъкнати бяха преимуществата на системата: нови клиенти; намалени разходи; безлихвени оборотни средства.
 
Възникването и прилагането на подобна система е започнало още през 30-те години на миналия век и е намерило широко развитие в целия свят. Като примери бяха посочени: Швейцария, където 75 000 фирми използват системата; Турция – 10 000 фирми и др.
 
„Бартерклуб България” ООД   е създадено през 2011 г. и към момента има около 200 члена от различни сфери на бизнеса. Дружеството е член на Световната асоциация за реципрочна търговия „IRTA”, основана през 1979 г. Статистиката е показала, че през последните години компаниите - членки на IRTA, с помощта на модерната бартер търговия, са дали възможност на над 500 000 фирми от целия свят да пласират своя неизползван капацитет от продукти и услуги.
 
Председателят на Палатата представи пред госта дейностите, осъществявани от Палатата, и услугите, които предоставя на българските предприемачи, насочени към подпомагане и защите на интересите им. Изразена бе позицията, че Палатата е готова да съдейства за развитието на нови услуги и да предоставя нови възможности на своите членове, когато те са полезни за тях и ще окажат положително въздействие за подобряване на работата и финансовото им състояние. В тази посока бяха дискутирани въпроси, свързани с осъществяване на бъдещо сътрудничество по темата, с цел намиране на най-подходящи форми за нейното развитие.

17.01.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад