Назад

Новоназначеният ръководител на Икономическия отдел към Германско посолство на среща в БТПП





 

 
Новоназначеният ръководител на икономическия отдел към Посолството на Германия в София Томас Пфане се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов. 
 
Господин Симеонов информира госта за двустранните икономически взаимоотношения между двете страни и отбеляза, че Германия е една от най – активните като икономическо присъствие както в България, така и в ЕС като цяло. През изминалите години всички бизнес делегации от Германия в България са имали голям ефект върху българската икономика. БТПП оценява високо проекта на Съюза на германските Търговско-Промишлени палати – DIHK за страните от западните балкани, който подпомага и улеснява работата в Асоциацията на балканските палати – ABC. По този начин се облекчават страните, които търсят Европейска перспектива.
 
В момента БТПП има Споразумение за сътрудничество по партньорския проект DIHK – CEFTA за периода 1.05.2010 г. до 30.04.2013 г. Палатата участва под формата на партньор не-бенефициент. По този проект успешно се провеждат обучения в Арбитражния съд към БТПП на експерти – арбитри от балканските палати. Благодарение на сътрудничеството,  от 2003г. БТПП издава всяка година каталог на панаирите и изложбите в Югоизточна Европа.
 
От своя страна г-н Пфане сподели, че е впечатлен от успешно проведената последна среща на Евроклуба към БТПП и разискваните теми. БТПП изрази своето виждане за необходимостта от още по-голямо усъвършенстване на административната дейност на Европейската комисия и Европейските институции с оглед икономии на разходи и повишаване ефективността от техните действия. Цветан Симеонов изрази позицията на БТПП, че в условията на криза не бива да се увеличават административните разходите на Европейския съюз.
 
Бяха обсъдени и позитивните резултати от усвояването на европейските фондове в България. Дискутирани бяха стъпките относно уреждането на статута на фирмите, в това число и обявянето им в неплатежоспособност и ликвидация, европейската и социална солидарност, данъчната системи в Европейския съюз.

16.01.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад