Назад

Връчиха наградите - Инвеститор на годината









Осем фирми бяха отличени на церемонията за "Инвеститор на годината”. Сред наградените са фирми от секторите машиностроене, технологии, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, фармацевтика и здравеопазване. 

Президентът Росен Плевнелиев, изпълнителният директор на агенцията Борислав Стефанов и председателят на БТПП Цветан Симеонов наградиха победителите.
 
Седмият поред конкурс на Българската агенция за инвестиции отличи най-значимите инвестиционни проекти, реализирани в България през измината 2012г. Наградите се връчват на фирми,  направили значима стъпка в развитието си чрез устойчиви и ефективни инвестиции, които са допринесли за развитието на икономиката, разкриването на нови работни места и стимулирането на по-бърз икономически растеж, придържайки се към високи норми на корпоративна и социална отговорност.
 
Миналата година броят им беше пет. "Въпреки че профилът на инвеститорите се променя, запазва се тенденцията всяка година да раздаваме все повече награди заради повишения брой интересни проекти", каза изпълнителният директор на агенцията Борислав Стефанов.
 
"Успехът се базира на правилното планиране, разумното харчене и, разбира се, на ефективност и конкурентоспособност. Тези правила важат както за правителствата, така и за бизнеса", посочи президентът Росен Плевнелиев при откриване на церемонията. Според държавния глава пет основни понятия определят правилния план за българската икономика – свързаност, интеграция, стабилност, заетост и ефективност.
 
"Реформите за заетост трябва да бъдат на фокус. Подобряване на бизнес средата, подкрепата на малки и средни предприятия, новият закон за инвестициите са важни инструменти за създаване на нови работни места. Образователната реформа и младежката заетост са изключително важни. Искам да насоча прожекторите към това колко е важно през тази година да напишем и приемем в парламента нов закон за средното професионално образование, който ще бъде една много важна предпоставка за това фабрики и технологични инвестиции да се случат в България", изтъкна президентът Плевнелиев.
 
Съвсем логично 2 от наградите за български инвеститори бяха връчени от председателя на БТПП Цветан Симеонов. Сред поздравените от него беше болница "СофияМед клиник”, която е инвестирала 40 млн. лв. и е осигурила работа на 380 души. Болницата е направила най-голямата частна инвестиция в сферата на здравеопазването за последните 20 години. БТПП ще съдейства болница „СофияМед клиник“ да остане за в бъдеще като място, което прилага съвременните стандарти за лечение.“ – отбеляза Симеонов при връчването на наградата.
 
Компанията от сферата на фармацевтичната промишленост "Биовет” също получи своята награда от Председателя на Палатата. Фирмата е инвестирала 6 млн. лв. и е открила нови 220 работни места. Цялата продукция от новия завод, който се намира в Разград, е за износ, на традиционните пазари - Европа и Северна Америка. "Биовет" има заводи още в Пещера и Ботевград и е единствената българска публична компания сред петте наградени. 
 
„Добрият мениджмънт дава своите плодове и се разширява едно производство със световно значение“ – каза Симеонов и пожела на екипа откриване на нови пазари и нови предизвикателства. 
 

17.01.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад