Назад

БТПП: За работодатели е важна класацията на висшите учебни заведения



Вече е известно, че годишната класация за най-добрите университети в света за учебната 2012/2013г. на медийната компания „Томсън Ройтерс“, изключва българските университети. Част от пропуските в образованието, за да не попаднем сред световнокласиралите се висши учебни заведения, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП пред ТВ7.

Той заяви, че без съмнение тези класации и отношението на работодателите са стимул за университетите и амбиция на преподавателите при постигането на по-добри резултати.
 
„Трябва да се работи върху качеството на образованието, защото все още имаме „бели петна“ за неща, които са нужни на работодателите, а те въобще не са предвидени в програмите“ – коментира г-н Симеонов. Той допълни, че представителите на потребителите, на бизнеса и водещите ръководители и професионалисти от стопанската практика трябва да участват при вземането на решения по какви специалности и на какво да се обръща внимание в учебния процес. 
 
Председателят на Палатата се спря и на факта, че 64% от фирмите имат проблем с намирането на квалифицирана работна ръка и няма синхрон между това от какви специалисти се нуждае бизнесът и какви кадри се подготвят от университетите. 
 
При търсенето на работа за всеки един работодател е от значение образованието на кандидата, защото това спестява предварителното проучване и проверка на задълбочеността и обема на знание, което може не всеки път да се прецени дори при задълбочено интервю. Поради тази причина работодателят има възможността да сключи „договор за изпитване“ със срок от 6 месеца с кандидата.  Учебното заведение и авторитетът,  който е изградило, също е от голямо значение при подбора на кадри. 
 
Според БТПП би трябвало да се прави ежегоден анализ в сферата на образованието и обучението, на базата на незаетите работни места в службите по труда. Така биха се избегнали незаетите работни места и нивото на безработицата би било по-малко. 
 
В рамките на няколко години ще се изясни как да бъдат структурирани програмите и специалностите във висшите учебни заведения.
 

08.01.2013 г.
Назад