Назад

Компании от Испания обсъждат с българските власти въпроси на инфраструктурата, селското стопанство и транспорта









 

БТПП стана домакин на посещението на Испанската конфедерация на фирмените сдружения (CEOE), която е единствената организация, представляваща работодателите в Испания. Партньорите ни от Испания се срещнаха с представители на Централната държавна администрация, както и с представители на местната власт. 
 
Програмата включваше 3 последователни панела. Първият панел представи икономическото положение и бизнес климат за инвестиции в България. Той беше открит от държавния секретар в Министерството на благоустройството, Рафаел Катала, който изрази своята готовност да сподели опита си в обединяването на усилията на Испания и България за създаването на по-добро бъдеще. Той определи България като надежден партньор и добро място за инвестиции. 
 
Посланикът на Испания Н.Пр. Хосе Луис Тапиа приветства участниците  и изрази надеждата си - големият интерес от страна на испанска страна да се материализира в добро бизнес сътрудничество. Заместник – председателят на Испанската конфедерация на фирмените сдружения – Хуан Ласкано изрази своята благодарност за организирането и провеждането на срещата на посолството на Испания в България.
 
Цветан Симеонов, председател на БТПП, разкри, че Испания е един сериозен търговски партньор, като нейния потенциал и значимост на отношенията със страните от Южна Америка  я правят изключително важна за България. Сътрудничеството с нея  може да допринесе за по-добро присъствие на страната ни в тези региони.  Г-н Симеонов  определи предимствата за инвестиции в България  и преференциите от страна на законодателството,  като отбеляза, че в сравнение с Испания, нашата страна е засегната в по-ниска степен от икономическата криза. Председателят на БТПП заяви и своята готовност да помогне в развитието на бизнес отношенията между България и Испания, посредством  съвет, консултации при избор на регион за инвестиции или решаване на спорове. 
 
Вторият панел включваше презентации и кръгли маси. Представители на  4 министерства взеха участие. Министерството на околната среда и водите представиха възможностите за управление на отпадъците и опазване на почвите и водите, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията  се спряха на националната транспортна политика. Министерството на регионалното развитие и благоустройство разгледаха сектор инфраструктура: пътища водоснабдяване и канализация, язовири. Министерството на земеделието и храните представиха общата аграрна политика, хидромелиорации, развитие на селските райони.
 
В третия панел фирмите имаха възможност да се срещнат с представители на местната власт. Г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, откри презентациите на кметовете. Тя представи проектите в София, като очерта, че с най-голяма важност е изградената втора линия от метрото. Г-жа Фандъкова сподели, че е направена и първата копка на третата линия от метрото, която ще свърза бул „Цариградксо шосе” с Аерогарата. Тя представи и предстоящи 5 важни проекта в сферата на инфраструктура, управлението на отпадъците, водния цикъл и транспорта. Представители на общините: Варна, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Сливен и Шумен взеха участие в презентациите.
 


22.11.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад