Назад

БТПП посрещна бизнес делегация от Узбекистан







БТПП посрещна бизнес делегация от Узбекистан, водена от министъра на външноикономическите връзки, инвестиции и търговия – Ельор Ганиев. Посещението е по повод провеждането на третото заседание на българо-узбекската Междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество в София на 14-15.11.2012. 

Българска търговско-промишлена палата бе домакин на Българо – узбекски бизнес форум. Събитието беше открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП. Той приветства гостите и благодари за проявения  интерес от страна на българския и узбекския бизнес.
 
Г-жа Вяра Минчева, съветник на политическия кабинет към Министерството на регионалното развитие и благоустройство на Република България, приветства участниците и ги поздрави от името на Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройство, и пожела ползотворна и успешна дискусия по време на форума.
 
Министърът на външноикономическите връзки, инвестиции и търговия на Узбекистан –  Ельор Ганиев благодари за организацията на форума и подчерта, че икономическият потенциал на Узбекистан нараства изключително бързо. По своите темпове на развитие страната се нарежда сред страните –лидери. Водещи сектори в узбекската икономика са: машиностроене, химическа промишленост, електроника и електротехника, фармация, автомобилна индустрия.
 
Събитието продължи с представяне на икономическия и инвестиционен климат в двете страни. Представителят на Българската агенция за инвестиции – Юлиан Балчев направи преглед на възможностите за инвестиции в България, макроикономическия потенциал, както и предимствата на страната. Директорът на Узинфоинвест – Даврон Дадаханов запозна участниците с особеностите на бизнеса в Узбекистан, както и благоприятните условия за инвестиции там, а именно: модерна правна рамка, богата минерално-суровинна база, енергийна независимост, диверсифицирана промишленост и интелектуален потенциал.
 
Две от най-големите компании в България представиха своите успешни практики в Узбекистан в сферата на нефтохимическата промишленост, транспорт и спедиция. Узбекските участници презентираха фармацевтичната промишленост и винопроизводство.
 
След края на презентациите участниците имаха възможност да зададат въпроси, както и да проведат двустранни разговори. От българска страна участие взеха повече от 50 фирми.
 
 
 
Презентации:
 
 
 
 
 
 

16.11.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад