Назад

БТПП посреща йорданска делегация









Днес в БТПП се проведе Българо-йордански бизнес форум. Събитието се организира съвместно с Йорданската  корпорация  за развитие на бизнеса /JEDCO/ и Българо- йорданската камара за икономическо сътрудничество и е част от мисията на JEDCO за запознаване с хранителния сектор в България и Румъния.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума и приветства гостите, благодари за проявения интерес и подчерта, че йорданските търговци са с големи амбиции за развитие и с много контакти. БТПП изрази готовността си да помогне за развитието на тези контакти, както и възможността да съдейства за диалог с държавните институции, при нужда. Г-н Раид Ал-кхатиб, директор от JEDCO поздрави присъстващите и благодари на БТПП за организацията на форума. Йорданската корпорация за развитие на бизнеса подпомага проучвателната обиколка на представителите на йорданския бизнес в България. Г-н Раид Ал-кхатиб представи кратка презентация за  Йордания  - основните икономически показатели, както и основните сектори за развитие в отношенията между България и Йордания, освен хранително-вкусовата промишленост – транспорт, туризъм, фармация и информационни технологии. 
 
Д-р Хасан Ал-Бармауи - почетен консул на Йордания в България и председател на Българо-йорданска камара за икономическо сътрудничество също приветства участниците и пожела ползотвoрна и успешна работа. Той подчерта водещото място на Йордания в производството на хранителни стоки, износ на фосфати, както и това, че е страната е вносител № 1 на плодове и зеленчуци в Европа.
 
Събитието продължи с презентациите на гост – лекторите на форума. Г-н Илия Деков, старши експерт в дирекция Външноикономическа политика към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, представи търговско-икономическите отношения между България и Йордания и подчерта, че се наблюдава  нарастващ интерес за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Г-н Деков представи  множеството предимства на България, които правят страната привлекателна за чужди инвестиции – доброто географско разположение, ниските данъчни ставки, важните транспортни коридори, които преминават през България. Бяха отбелязани водещите стоки във вноса от Йордания : калциеви фосфати, пресни плодове и зеленчуци. В износа за Йордания преобладават: крафтхартии, крафткартони, трактори, зърно, месо. Българските инженерингови организации имат традиционно присъствие на йорданския пазар.
 
Г-жа Мариана Маринова – началник-отдел в дирекция Стратегическо планиране към Министерството на земеделието и храните запозна участниците с особеностите на сектор селско стопанство в България. Тя представи тенденциите в развитието на отрасъла, статистика и особености  на местния пазар, както и обмена на стоки от хранителния сектор между България и Йордания.
 
Д-р Валерия Ерменкова от Българска агенция по безопасност на храните информира относно особеностите и изискванията на местния пазар на хранителни стоки – начин на контрол, критерии за навлизане на пазара в България, изисквания за качество.
 
След запознаване с характеристиките на секторите хранително-вкусова промишленост и селско-стопанство в България, участниците имаха възможност да участват в предварително организирани двустранни срещи. Близо 40 фирми се възползваха от възможността да открият нови партньори.
 
Утре /08.11.2012/ представителите на йорданската делегация ще посетят изложението Inter Food and Drink в Интер Експо Център.
 
 
 
 

07.11.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад