Назад

Представители на албанския бизнес гостуват на БТПП





В Българска търговско-промишлена палата се проведе среща между председателя г-н Цветан Симеонов и г-н Бафтиар Зечай, кмет на община Фиер, Албания. На срещата присъстваха също г-н Флориан Мучай, заместник – кмет по икономическите въпроси, както и двама бизнесмени от Албания – г-н Димитер Икономи и г-н Влаш Ристани. Срещите на албанската делегация са организирани от БТПП.

Цветан Симеонов запозна гостите с дейностите и инициативите на БТПП. Отбелязано бе, че се поддържат много добри отношения със Съюза на албанските търговски палати. Г-н Зечай от своя страна информира, че сътрудничи успешно с Посолството на България в Тирана.
 
Община Фиер е селскостопански район, значим за икономическото развитие на Албания. Повод за посещението на албанските представители в България е осъществяването на срещи с български предприятия от консервната, месодобивната промишленост, винопроизводство и производители на машини и съоръжения за хранително-вкусовата промишленост. Кметът на Фиер и придружаващите го лица, желаят да се запознаят с технологията и възможностите за създаване на съвместни предприятия за задълбочаване на сътрудничеството между България и Албания. По-рано през деня бе проведена среща с една от водещите български компании от месодобивната промишленост. Предстоят поредица от срещи в цялата страна, които са организирани от БТПП съвместно с Посолството на България в Тирана.
 
Наскоро БТПП организира българо-албански бизнес форум в рамките на официално посещение на министър-председателя на Република България Бойко Борисов в Албания. Тогава Главният секретар на БТПП Васил Тодоров определи република Албания като един от перспективните партньори на България в областта на търговията и инвестициите в региона на Западните Балкани. Търговският стокообмен между двете страни бележи ръст, с традиционно положително салдо за България. През последните 10 години България е на 4-5 място във външната търговия на Албания. 
 

01.11.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад