Назад

В БТПП се проведе втора успешна среща с възможностите за бизнес в Индия









 

В БТПП се проведе бизнес семинар на тема : „Индия – перспективи в секторите енергетика, транспорт, машиностроене и хранително-вкусова промишленост. Участие в него взеха г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП, Н.Пр. Дивябх Манчанда – посланик на Република Индия в София, г-н Делян Добрев – министър на икономиката, енергетиката и туризма, представители от Сдружението на фирмите за хранително машиностроене в България ("Хрантехмаш"), както и представители на българския бизнес. Осъществи се и конферентна скайп връзка с лектори от Европейския бизнес и технологичен център (EBTC) –Индия.
 
Семинарът бе открит от г-н Симеонов, който го свърза с успешно протеклата бизнес делегация до Индия, придружаваща министър Добрев, по време на 17–тата сесия на смесената  междуправителствената комисия – 15-16.10.2012. Председателят на БТПП оцени прогреса в разширяването на икономическото сътрудничество с Индия, както и предприемаческия дух на потенциалните индийски партньори. 
Н.Пр. Дивябх Манчанда изрази своята благодарност към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и БТПП за провеждането на бизнес делегацията до Индия, тъй като през последните 2 години се забелязва истински интерес  за развитие на бизнеса между двете страни. 
 
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма на Република България – г-н Делян Добрев призна, че организацията на бизнес делегацията и провеждането на смесената комисия са надминали неговите очаквания. На база на посещението си в Индия, г-н Добрев очерта секторите, които имат голям потенциал за развитие – а именно хранително – вкусовата промишленост и технологиите за обработка на храни. Тъй като България е традиционен и конкурентноспособен производител на такъв тип машини, в БТПП бяха поканени фирми от отрасъла, за да се запознаят с възможностите за инвестиции и осъществяването на контакти с индийски партньори. Делян Добрев обяви пред българските фирми, че заедно с министъра на индустрията на Индия са договорили преференциални условия за участие на българския бизнес на международното инженерно изложение India Engineering Sourcing Show в гр. Мумбай през месец март 2013. Петнадесет български участници могат да използват безплатни самолетни билети, нощувки и преференциални цени за щандовете на изложението. БТПП ще подготви участието на български компании във въпросното изложение. Министърът представи и нови възможности за организирането на бизнес посещения в Индия и разширяването на икономическото сътрудничество  между страните.
 
След представянето на икономическите отношения България – Индия, г-н Симеонов, заедно с г-н Добрев и представители от Сдружението на фирмите за хранително машиностроене в България - "Хрантехмаш", обсъдиха възможностите  за  развитие на хранително-вкусовата промишленост и машиностроенето. Министър Добрев информира, че през първите 6 месеца на 2012 г. България е изнесла машини и съоръжения за Индия на стойност около 560 хил. евро. 94,5 млн. тона мляко се произвеждат в Индия, като се преработват само 5%, поради липса на необходимите машини.
 
 
Паралелно се проведе и представяне на бизнес възможностите с Индия с конферентна връзка с г-н Дибйенду Сенгупта и г-н Витал Даге – експерти към Европейския бизнес и технологичен център. Представени бяха два отрасъла – енергетика и транспорт. Мисията на EBTC е насърчаване на инвестициите в областта на зелените технологии и чистия транспорт. Лекторите направиха обширна презентация на  секторите, очертаха основните проблеми – като подчертаха и потенциала за инвестиции. Внос на електромобили, както и компоненти за зареждане на електрическите коли, производство на биогорива, въвеждане на новости в железопътния транспорт, съчетаване на различните източници на енергия – биогорива и вятърна енергия, алтернативни източници на енергия -  са потенциални сектори за развитие на отношенията между България и Индия.
Българските участници в семинара имаха възможност да зададат своите въпроси и да получат отговорите на експертите.
Бяха представени предстоящи мисии, организирани по линия на EBTC в Индия до края на 2012 г. В периода 7-9 ноември 2012 г. в Делхи, Индия ще пребивава европейска бизнес мисия с фирми от енергийния сектор. Повод за посещението е „6-то Международно изложение за възобновяема енергия – Индия 2012”. Изложението се осъществява с подкрепата на правителството на Индия – Министерство за нови и възобновяеми източници и Министерство на енергетиката.
В периода 6 – 8 декември 2012 г. в Делхи ще се състои европейска бизнес мисия с фирми от транспортния сектор. Тя ще съвпадне с изложение Urban Mobility India 2012 – за устойчив градски транспорт. 
 
Преимуществата при участие в тези мисии са следните:
- Участие в съответното международно изложение и съпътстващата го конференция
- Представяне дейността на българските компании – изследвания, технологии и решения;
- Запознаване с частния и публичен сектор в Индия в конкретната област – енергетика или транспорт, активни проекти;
- Получаване на информация за различни финансови източници за реализиране на проекти в сектора;
- Осъществяване на срещи с потенциални индийски партньори, избрани според конкретни изисквания;
- Посещение на местни обекти и компании от съответния сектор.
 
Допълнителна информация за мисиите:
Европейска бизнес мисия с фирми от енергийния сектор, 7-9 ноември 2012 г.
Европейска бизнес мисия с фирми от транспортния сектор, 6 – 8 декември 2012 г.
 

26.10.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад