Назад

Премиерите на България и Албания приветстваха Българо-албански бизнес форум

Днес се очаква бизнес делегацията да посети най-голямото пристанище в Албания - Дуръс








 

В присъствието на премиерите на България и Албания бе открит българо-албански бизнес форум в рамките на официалното посещение на министър-председателя на Република България Бойко Борисов в Албания вчера 22 октомври 2012 г.
 
 Председателят на Съюза на албанските търговско-промишлени палати Илир Жила откри събитието и представи Албания като добра дестинация за правене на бизнес и инвестиции, поради ниските данъци и благоприятни условия. Той сподели че скоро се предвижда премахване на ДДС при внос на машини и съоръжения за пътното строителство. г-н Жила подчерта, че има нужда от повече инвестиции в инфраструктурата в неговата страна. Албанските компании имат желание да си партнират с български фирми. Той отбеляза, че сътрудничеството между БТПП и Съюза на албанските ТПП е много добро и съществува постоянна връзка между двете организации. 
 
Главният секретар на БТПП Васил Тодоров изрази благодарност към домакините за добре подготвения форум. Той определи република Албания е един от перспективните партньори на България в областта на търговията и инвестициите в региона на Западните Балкани. Търговският стокообмен между двете страни бележи ръст, с традиционно положително салдо за България. През последните 10 години България бе на 4-5 място във външната търговия на Албания. След приемането на България в ЕС се отчита увеличение на стокообмена на Албания със съседните страни, но не и с България, поради наложените мита за някои групи стоки.
 
За фирмите подписаното споразумение за икономическото сътрудничество между Министерския съвет на Р Албания и правителството на Р България е положителна стъпка в икономическите отношения.
 
За периода 1996 – 2011 г. България е инвестирала 9,9 млн. евро в Албания. По-големите български инвестиции в Албания са в секторите хранително-вкусова промишленост, банково дело, добивната промишленост, строителство и инфраструктура и др. Предстои пускане в експлоатация на първа ВЕЦ в Албания, построена с българско участие. Васил Тодоров напомни, че партньорството между двете организации успешно се проектира в рамките на Асоциацията на Балканските търговски палати /АВС/ и Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. Една от консенсусните теми между представителите на бизнеса в този съвет е нуждата от пълно изграждане на общите транспортни коридори, които са нужни за свързване на държавите на Балканите.
Министър-председателят на България Бойко Борисов приветства участниците във форума и изрази мнение, че българският бизнес трябва да бъде гъвкав и да прави обмислени и сполучливи инвестиции в Албания. Той отбеляза, че България има много добра фискална политика, ниски данъци, най-ниския държавен дълг, както и модерна инфраструктура. Премиерът потвърди, че България води политика на добросъседство с всички държави от региона. Той информира, че в сряда предстои да посети новият Дунав мост 2. Изрази желание страната ни да постигне с Албания същия синхрон и резултати, както с румънските колеги по отношение на коридор 8 /София - Скопие - Тирана/. Той сподели, че правителството ще положи усилия за приемане на Албания в ЕС. Той похвали всички държави от региона, че са декларирали желание за включване в ЕС. В рамките на посещението утре кметът на София Йорданка Фандъкова ще подпише меморандум за сътрудничество със своя колега кмета на Тирана. Премиерът Борисов спомена, че подписаното днес споразумение за икономическо сътрудничество трябва да е ясен знак, че правителствата са гарант за подкрепа на бизнеса от двете страни.
 
Министър-председателят на Република Албания Сали Бериша също се обърна към присъстващите албански и български фирми. Според него основната цел на форума е да се даде възможност на бизнесмените от София и Тирана да установят контакти по между си. Двете правителства имат желание за насърчаване на сътрудничеството между двете страни във всички сфери.  Освен това отношенията между Албания и България в политическо отношение са отлични. Той обяви, че ще е нужда подкрепата на бизнеса за постигане и на икономически резултати. Премиерът Бериша заяви, че албанското правителство ще направи всичко възможно албанският бизнес да инвестира в Българи, тъй като в България има огромни шансове за успех.
 
Албания е страна с малък, но динамичен пазар с множество възможности за развитие на бизнеса. Според Европейската комисия Албания има 4 пъти по-голям икономически растеж в сравнение със страните от региона. Премиерът Бериша информира, че се провеждат реформи за премахване на бюрократичните пречки пред бизнеса, лесно се издават лицензи, лесно се създава собствен бизнес, а скоро това ще е възможно и електронно. Има отлично съотношение между заплатата и производителността. През последните 2 години албанският износ се е увеличил двойно. Чуждестранните инвестиции са се увеличили с пъти. През периода 2004 - 2-11 г. броят на туристите посетили Албания е общо 4 млн.души.
 
Според премиера Бериша инвестицията в енергетика е сигурна. Планува се в страната да бъдат построени 44 хидроцентрали. В събитието взеха участие над 80 български и албански компании.
 
Днес се очаква бизнес делегацията да посети най-голямото пристанище в Албания - Дуръс.
 

23.10.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад