Назад

Редовно заседание на УС на Европалати се проведе в Брюксел



Днес се проведе 112-то редовно заседание на Управителния съвет на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (Европалати) в Брюксел. В него участие взе Цветан Симеонов, председател на БТПП. 

По време на заседанието бяха представени доклад за напредъка по време на Кипърското председателство на ЕС, както и приоритетите на предстоящото Ирландско председателство. През първата половина на 2013 г. Ирландия, начело на ЕС, ще настоява за търсене на стабилизация и отговори на кризата, усъвършенстване на банковите регулации. Приоритетите включват и създаване на нови работни места и стимулиране на икономически растеж, разгръщане на конкуренцията в рамките на единния пазар, увеличаване на младежката заетост. Приоритетно остава и сключването на договори за свободна търговия със САЩ и АСЕАН.
 
Гост-лектор на събитието беше Анри Малос - президент на Европейския икономически и социален комитет, който запозна присъстващите с необходимостта от укрепване на общите европейски ценности около предприемачеството и солидарността, трудностите, които кризата провокира и необходимостта от полагането на сериозни усилия, за да остане Европейският съюз икономическа сила номер едно. Той наблегна на необходимостта от довеждане докрай на приложението на четирите свободи, както и мерките за повишаване на младежката заетост: обучения, квалификации и стажове.
 
Jinzhen Wang, зам.-председател на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – CCPIT, представи търговските взаимоотношения между Европейския съюз и Китай.
 
По време на заседанието бяха обсъдени и вътрешни въпроси по организация на бюджета на Асоциацията за 2013 г., както и проекто-програма на събитията през 2013 г.
 
Проведе се избор на членове на Борда на директорите, на заместник-председатели  и бюджетна комисия. Цветан Симеонов беше преизбран за член на Борда на директорите на Европалати за 2013 г. 

19.10.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад