Назад

В БТПП: Девет бизнес-предложения от Тараклия









 
В БТПП се проведе представяне на възможности за бизнес и инвестиции в българския етнически район Тараклия, Република Молдова.  Събитието бе организрано съвместно с Посолството на Република България  в Република Молдова и бе посетено от представители на местна власт на район Тараклия- г-н Александър Гарановски - председател на Районен Съвет Тараклия, г-н  Сергей Филипов – кмет на град Тараклия,  Н.Пр. Александру Пригорски – извънреден и пълномощен посланик на Република Молдова в Република България, г-н Данчо Симеонов- областен управител на Варна, както и от представители на българския бизнес.

Делегация от Тараклийския район в Молдова представи бизнес предложения за българския бизнес.Сред конкретните предложения беше идеята за бизнес център за подпомагане на предприемачите на ранния етап на тяхната дейност.За подпомагане ще се предлагат отдаване под наем за офис, данъчни консултации, счетоводни консултации, професионално обучение на предприемачи и други. За български бизнес беше предложено да се съдейства за хотел - туристически комплекс с ресторант национална кухня, организация на екскурзии, селски туризъм, екотуризъм. Представителите на район Тараклия виждат потенциал в идеи за обработка на селскостопански суровини, ферми за отглеждане на зайци и затваряне на цикъла с обработка на продукцията до краен продукт за пазара.

Споменати бяха проект, свързан с орехови насаждения, заради предимствата на дългия срок на годност на продукта, добри условия за транспортиране, както и многогодишен доход, защото редица страни от ЕС, Близкия изток, Азия изнасят орехи от Молдова. 

Семинарът бе официално открит от г-н  Цветан Симеонов, председател на БТПП. Той изрази удовлетворението си от проявения интерес за двустранно сътрудничество между Република България и Република Молдова. БТПП изрази своята готовност да помага  за развитието на отношенията между двете страни, промотирайки възможностите за бизнес и инвестиции в район Тараклия. Прочетен беше адрес от Н. Пр. Г-н Георги Панайотов, посланик на Република България в Република Молдова. Той благодари на БТПП за оказаната помощ при организирането на семинара и сподели  надеждите си са възраждането на българския регион Тараклия в Молдова. 

Председателят на  Районен съвет Тараклия  представи района, който е създаден през 1980г. , населен с 2500 души, като 67 % от населението е българско. Презентацията  бе насочена към  двете  свободни икономически зони – „Индустриален парк Тараклия” и Свободна предприемаческа зона Твърдица, с техните силни и слаби страни, както и законодателството стимулиращо инвестициите в района. В края на семинара, Областния управител на Варна  г-н Данчо Симеонов зададе въпроси на бизнесмените от неговата област и покани делегацията от Молдова да представят своите  предложения и във Варна.




вижте ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ТАРАКЛИЯ 

25.09.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад