Назад

БТПП организира Австрийско-български икономически форум



Председателят на БТПП , ръководител на бизнес делегацията Цветан Симеонов

Българската търговско-промишлена палата, както и нашите партньори от Стопанската камара на Австрия имат за цел да свързват бизнеса и да подпомагат успешното му взаимодействие. Надявам се, днешният форум да докаже резултатите от досегашната ни работа и да постави начало на нови съвместни проекти и бизнес инициативи - това каза Цветан Симеонов, председател на БТПП и ръководител на българската бизнес делегация, на откриването на Австрийско-български икономически форум, провеждащ се в момента във Виена.

В него участват 36 представители на българския бизнес, придружаващи президента Росен Плевнелиев по време на работното му посещение в Австрия. Форумът, организиран от Стопанската камара на Австрия и Българската търговско-промишлена палата със съдействието на посолствата в двете страни,  събра над 300 австрийски компании със силни интереси в ЮИЕ и по-специално България. Той бе открит от председателя на камарата д-р Кристофър Лайтл. Президентът Плевнелиев се обърна към бизнесмените от двете страни и подчерта, че сътрудничеството между България и Австрия се разширява с всяка следваща година.

Австрия е вторият най-голям инвеститор в България след Холандия, а стокообменът през последните 10 години се е увеличил пет пъти. Австрийските инвестиции в България са умни и добре направени, коментира президентът Плевнелиев. Той допълни, че бизнесклиматът в страната се подобрява, и открои България като добър пример за успешно договаряне на европейските средства.

България е с втория най-нисък държавен дълг в Европейския съюз и тази година ще приключи с бюджетен дефицит под 1 процент, каза още държавният глава.  Президентът Плевнелиев заяви, че двете страни целят задълбочаване на сътрудничеството за по-нататъшното развитие на Дунавския регион.

През 2013 г. предстои да бъдат обсъдени и възможностите за разширяване на корабоплаването по Дунав във всички участъци на реката, както и взаимодействието между Черноморските и Дунавските пристанища. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски представи приоритетите в сферата на транспорта и ИТ-сектора в нашата страна.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова направи презентация на тема Стратегическо развитие на България и предизвикателства. Борислав Стефанов - директор на Българската агенция за инвестиции и д-р Михаел Ангерер, търговски съветник в Посолството на Република Австрия в Република България представиха актуалната икономическа ситуация и условията за инвестиции и развитие на туризма в България. Своят  опит споделиха и водещи австрийски инвеститори в България.

Във форума са заявени повече от 80 двустранни срещи, които започват всеки момент. В рамките на посещението е подписан съвместен договор в областта на водния сектор за 60 млн. евро. България приема Австрия за традиционен и важен търговски и икономически партньор. Търговските взаимоотношения бележат ръст от 2009 година до момента. През 2011 г. стокообменът нараства с 22,1% в сравнение с предходната година.

През първия ден от посещението в Австрия българската бизнес делегация посети фабрика за мотриси и участва в Подиумна дискусия в Представителството на ЕК във Виена по  темата „Перспективи пред Европа – предизвикателства и шансове”. Предстои провеждане на среща с представители на българската общност в Австрия, организирана от посланик Елена Шекерлетова.

Президентът Плевнелиев посочи, че "двустранния търговски обем между двете страни, въпреки световната икономическа криза през последните три години се е увеличил от 800 милиона евро през 2009 г. до един милиард евро през 2011 г.. До 2020 г. мисля, че петкратно увеличение на обема на търговията e възможно." Той благодари в този контекст, на Австрия, че много българи са били допускани да влизат след политическата промяна в Австрия, за да се получи образованието си. "Тези високо образовани българи в Австрия се завръщат като експерти, за да помогнат в изграждането на нашата страна една модерна България", каза Плевнелиев.


18.09.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад