Назад

В БТПП се откри 9та изложба на Арт Виза България Експерименти с тишината – музика и живопис









 
Трима художници – Милена Милушева, Борис Цветков и Юрий Гранитски представиха свои картини в 9-та за годината изложба на “Арт Виза България” - „Експерименти с тишината”  в Българската търговско-промишлена палата, която е специален партньор и меценат на галерията.


Откриването на изложбата бе с участието на г-н Йосиф Аврамов – член на УС на БТПП и бе съпроводено с концерт на Детска вокално-театрална формация “Таласъмче” с художествен ръководител Димитър  Костанцалиев. След фурора си във Флоренция през това лято, където „таласъмчетата” бяха отличени с  награди в три категории, формацията представи новите си песни и в Арт Виза галерия и бяха бурно аплодирани и от българската публика.


Вижте подробности във видеоклипа.

Художниците  споделиха  част от тайните си с  гостите, уважили откриването. Милена Милушева участва с 10 платна масло върху юта – цветя и пейзажи. Юрий Гранитски показа две от най-новите си платна - рисунка с грунд върху юта с изобразени на тях градски птици. А Борис Цветков заложи 100% на сюрреализма и представи цикъл „философски размисли с тишината” от 10 картини.


Част от „Експерименти с тишината” бе и представянето на колекция ежедневни и официални тоалети на дизайнерът от Ариес уникат - Димитър Кръстев в допълнение от авторска колекция  бижута – полускъпоценни камъни и перли  на дизайнера Ирина Кожухарова.

Изложбата генерира и арт новина: „Арт Виза България” ще ситуира втора постоянна галерия за съвременно българско изкуство в София с домакин Хотел Феста. Галерията ще започне програма от ежемесечни авторски изложби на талантливи български художници.


Изложбата може да бъде видяна до 12 октомври всеки делничен ден от 9.00 до 17 часа, а с предварителна заявка и в събота. 


 
Още от  художниците:
 
Юрий Гранитски:  „Имаме нужда от ново раздвижване и нов полет. Прекалено сме се заземили в материалното, затова рисувам много птици, а очите, които присъстват в почти всичките ми картини всъщност са връзката ни със вселената. За изкуството трябва да се мисли като за инструмент, който хармонизира и помага на хората да са в равновесие със заобикалящия ги свят – към това се стремя постоянно, да хармонизирам вибрациите, защото картината е камертон на звука в живота. ”
Като живописец-журналист, дългогодишен автор на рубрики във вестник „Демокрация”, БНТ и Канал 3,  Юрий Гранитски работи постоянно срещу фалша и ментето в живота на хората. Новата му техника – рисуване с грунд върху платно и съчетаване на фрезката с маслената технология не може да бъде копирана и имитирана и той има амбицията да я популяризира като философска школа на посмодерността.   Тя показва нови начини на взаимодействие между фрезко-техниките и маслените техники с материали от естествен и обработен вид, като извежда на преден план едрата фрактура на материалите като допълнителен вибратор на енергии.  

Милена Милушева:  "Картините, които рисувам са провокация не само към мен самата, а и провокация към всички хора. Чрез картините представям оптимистичния възглед и размисъл за живота, с богатството на цветове и с различните техники изразявам красотата на природата, чувствата и мислите. Това е моето отношение към живота, в повечето случаи жизнеутвърждаващо, което подсказват преобладаващите цветни тонове, но и по-тежките и по-мрачни нюанси, даващи повод за философски размисъл. Многообразието на чувства и събития в нашия живот, визирайки битието в България ми дава непрекъсната провокация за размисъл, а също така и индивидуалното усещане за всяка смяна на сезоните, богати и характерни със своите цветове, съчетани с неповторимата природа на България."
Милена Кирилова Милушева е  живописец, чиито творческите послания са очевидни и разбираеми и провокират с многообразие на цветове и форми. Първата й изложба е  през юли 2002 г. във Варна - рисунки върху стъкло, фрактална живопис.

Борис Цветков: "Животът е безграничен извор на вдъхновение. От всички визуални изкуства, живописта за мен е най-добрия медиум между моята идея и това, което вижда публиката. Вдъхновявам се от реакциите и случките на околните, които поставям в своя особена ситуация и така изграждам цялостна композиция на отделната картина. Виждам темата, като цялостен разказ, който може да води в любима посока. Безброй техники ме карат да съм свободен в темите, изказа и атмосферите които избирам. Силата на картините е във взаимовръзката с техния настоящ наблюдател. Начинът, по който те въздействат е отключващ положителни емоции с отложено възприятие и този факт умножава удоволствието."  
Борис междувременно е един от най-интересните млади български живописци. Интересен е с подчертано идейно отношение към живописната материя и третирането на глобални теми на макро ниво. Платната му дишат и се движат като при Салвадор Дали.



15.09.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад