Назад

Цветан Симеонов: Дошло е време да покажем повече съпричастност









 
БТПП като постоянен партньор на Българския червен кръст (БЧК) подкрепи дарителската кампания за пострадалите от земетресението в Перник. Цветан Симеонов участва в съвместна пресконференция, където бе обявено началото на новата кампания. До момента са събрани 170 000 лв, съобщиха от Българския червен кръст (БЧК). 8 507 молби за подпомагане са постъпили в община Перник, а близо 12 000 към АСП (МТСП) за получаване на еднократна помощ от 325 лв. Еднократната предоставена помощ от АСП в отговор на 6 078 молби възлиза на 1 млн. и 950 хил. лв. (по 325 лева).
Цветан Сименов каза, че БТПП счита, че вече е дошло времето, след доста години от началото на прехода насам, на противопоставяне да бъдем и да покажем повече съпричастност, защото в дни на изпитание това е начинът едно общество да се обединява. България е давала примери в миналото. Обединяване е ставало и хората са се грижели едни за други и са си помагали. Един такъв добър момент е това земетресение, което остави доста хора на улицата. Ние бихме желали, когато настъпят студовете да няма хора на улицата. Затова сме тук, затова искаме да се обърнем към нашите членове. Ние ще го направим по нашите канали, но използваме и възможността на днешната пресконференция. Първо към нашите колеги от другите неправителствени организации да насърчат своите членове, да жертват нещо в полза на най-пострадалите. Нямаме никакво съмнение, че организацията ще бъде създадена от Червен кръст от Областната и от общинските управи за правилно насочване на средствата. Няма да е трудно, да се окаже една по-широка подкрепа. В нашата класация тази година участват повече от 5000 фирми, които имат фирми с добри доходи, но много от тях не са в списъка, а работят също добре.
Нека приемем, че 10 000 фирми в България ще внесат по 200 лв., което за тях ще бъде едно абсолютно символично участие, а ще имаме 2 милиона, което според оценките на местните власти и държавата, ще помогнат на най-нуждаещите се да получат покрив над главата си и някаква друга помощ.
 
Искам отново да напомня, че помощта може да не е само в пари - това е най-лесният начин да се покаже съпричастност и от гражданите. Нека фирми, които имат строителни материали, произвеждат и търгуват с такива, да помогнат. Разчитаме, че местните власти ще създадат необходимата организация -  да има места за събиране, когато някой реши  да предостави нещо. Да няма пречки от организационен характер и за най-обикновените фирми, които търгуват с бяла техника – например, да дарят най-обикновени печки, с които да могат хората да си сготвят нещо през зимата, или накратко – съвсем евтини неща, които могат да осигурят най-необходимия екзистенциален минимум на хората.
 
Трябва да кажа, че срокът на кампанията е много кратък, затова всички разчитаме на незабавното вземане на решение за това кой с колко, и по какъв начин да участва. Трудно е да се дават съвети по въпроса, но мисля, че е добре местните власти да помислят за някаква организация, която би могла да действа на доброволни начала – за хората, които биха желали доброволно да отидат да помогнат за разчистването или поправянето на щетите, както и в строителните работи.

 
Още веднъж искам да призова всички, които биха могли да участват и да направят необходимото – знаем, че тогава, когато много хора и много фирми решат да се включат, тежестта за обществото намалява. Що се отнася до БТПП – ние обичаме, и се стараем да гледаме поне малко по-надалече, и аз бих желал да предложа в Консултативния съвет при Министерски съвет при бедствия и аварии отсега да се предложат, а после и вземат подходящи мерки за въвеждане на по-добър ред в застраховането на недвижимото имущество, тъй като, естествено, никой не би желал да има земетресения, но в действителност те се случват всеки ден – и сигурно ни очакват още такива. Предлагаме да се помисли за една дежурна схема за нисколихвени или безлихвени заеми за подпомагане на фирми и лица, които работят и поради това имат доходи и възможност да правят периодично вноски по тях. Поради което трябва не само да изпитваме сериозна съпричастност, и да покажем на хората, че могат да бъдат спокойни, защото държавата и обществото имат ясна схема.

 
А това е необходимо, защото ние получихме информация, че има доста стресирани от това бедствие хора, които се нуждаят и от психическа помощ, което съвсем естествено е резултат от неопределеността и неизвестността на тяхното бъдеще, това са хора, които се тревожат и очакват да бъдат изложени на природните стихии – студ, глад и пр., което може да се предотврати, стига обществото да покаже нужната съпричастност.

Трите мобилни оператора активираха кратък номер 1255, на който даренията ще постъпват с SMS-и. По време на представянето на новата кампания беше напомнено, че от скоро Министерството на финансите е освободило даренията през СМС от данък добавена стойност(ДДС)



Дарителска банкова сметка за набиране на средства за подпомагане на пострадалите от земетресението в Пернишка област: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG49UNCR70001519722244      UNCRBGSF

11.09.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад