Назад

Георги Стоев – зам.-председател на БТПП, с почетна диплома от министъра на външните работи на Япония

Отличието бе връчено на церемония в Резиденцията на посланика на Япония в София




Георги Стоев, зам.-председател на БТПП и на Българо-японския икономически съвет, бе удостоен с почетна диплома от министъра на външните работи на Япония в качеството му на председател на Асоциацията за техническо обучение на чужденци в Япония за нашата страна.

Отличието бе връчено на официална церемония в Резиденцията на посланика на Япония в България Н.Пр. Макото Ито на 22 август 2012 г. в присъствието на представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на външните работи и дипломати.

Асоциацията за техническо обучение на чужденци в Япония (AOTS) е създадена през 1959 г. с подкрепата на Министерството на международната търговия и индустрия на Япония (сега Министерство на икономиката, търговията и индустрията) като първата организация за техническо сътрудничество на неправителствена основа в Япония.

Общият брой на обучените в Япония е повече от 162 000, от 170 страни от цял свят, а общият брой на участниците в обученията на Асоциацията в чужбина надхвърля 189 000 през фискалната 2010 г.

Асоциацията за техническо обучение на чужденци в Япония се занимава със следните дейности:

  • образователни програми за компании и бизнес организации
  • логистична подкрепа на обучаваните
  • образователни обиколки и семинари
  • поддържане на контакт с обучените и членовете на AOTS Alumni Societies.

Повече от 400 българи са участвали в образователните програми на Асоциацията като стипендианти.

Една от дейностите  на Асоциацията в България е учредяване през 2008 г. на наградата „БОСЕЙ” - японска  награда за качество. Учредители са Институтът за следдипломна квалификация при УНСС-София, Българската търговско-промишлена палата, Асоциацията на специализиралите българи в Япония, AOTS съвместно с ДЖАЙКА и Сдружението на завършилите Токайския университет. Името на наградата идва от логото на Токайския университет и означава стремеж към звездите, или стремеж към съвършеното качество.

От 2012 г. Асоциацията става част от новосъздадената организация Human Innovation Development Association.


23.08.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад