Назад

БТПП: В секторите, където няма споразумения за минималните осигурителни прагове, да се запазят нивата от миналата година






 БТПП счита, че е възможно в някои сектори да няма увеличение на осигурителните прагове – това каза днес Александър Димитров, анализатор в БТПП, в сутрешния блок на Програма Хоризонт, БНР. Там, където има ръст на производителността, ще има повишаване на осигурителните прагове. 


Палатата настоява, където няма споразумения за минималните осигурителни прагове, да се запазят нивата от миналата година. Има браншове, на които трябва да се помогне. В един и същи бранш има фирми, които вървят нагоре, и други, които няма да успеят да реагират и ако административно се повиши осигурителният праг, те ще изпаднат в затруднение. Тук Александър Димитров акцентира на препоръката на Европейската комисия - не повишавайте нищо административно и не се намесвайте в икономическата дейност - все пак сме пазарна икономика.

Днес се състоя заседание на работната група по определяне на минималния осигурителен доход за 2013 г.
Около 43-44 дейности вече са постигнали договорености, независимо от съкратените срокове, които тази година бяха предоставени на социалните партньори. Някъде увеличенията са доста скромни, другаде са направени повече усилия. Има увеличения от по 1,5%, от 4%, някъде от 10%.
Работна група се е обединила около решението, че ще даде още 10-ина дни, до края на месеца, на останалите отрасли и дейности, които не са успели до днес. За това е необходимо обаче съгласието на министрите на финансите и на труда и социалната политика.




Цялото интервю може да чуете ТУК.

21.08.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад