Назад

Бизнесът, образованието и медиите си дават сметка за нуждата от сътрудничество



Радваме се когато медиите и образованието си дават сметка за необходимостта от сътрудничество и по-тесен контакт с бизнеса, каза Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП в приветствие  към участниците в международната конференция "България и Кипър - медии, образование, бизнес", организирана от БТА в партньорство с Кипърската информационна агенция (CNA).

По думите на Симеонов години наред българското образование нямаше разбирането, че трябва голяма част от времето за подготовка на кадрите да се отдели за предприемачество. Това бяха слабости на образованието, които се преодоляват в последно време, отбеляза Симеонов.

Образованието на всички нива трябва да се свързва директно със заетостта и предприемачеството, смята Михалис Пиликос, директор на Кипърската икономическа и индустриална федерация. По думите му мечтите на страните, подписали договора от Лисабон и Болоня, съвпадат със стратегията на Кипър с развитието на висшето образование и връзката му с науката. Училищата, колежите и университетите предлагат много високо ниво на образование и условия кипърците да останат да учат в родината си. Частните университети са обогатили висшето образование с нови програми, различни от тези в държавните ВУЗ. С 3-4 държавни университета и с много частни образованието в Кипър предоставя големи възможности за развитие на научните изследвания, отбеляза Пиликос.

Не може да има качествено висше образование без практическо обучение, а това няма как да стане без бизнеса. Това каза Иванка Радонова от Министерството на образованието, младежта и науката в края на международната конференция "България-Кипър: медии, образование, бизнес". Форумът е организиран от БТА и Кипърската информационна агенция. По думите на Радонова има примери за това как участват представителите на бизнеса в процеса на разработване на учебните програми, но те не са толкова много. Успешен пример за сътрудничество са кариерните центрове. Българското висше образование е добро във формирането на знания, но не и на умения, отбеляза Радонова. Според нея ключовата дума за успех е сътрудничество.


15.11.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад