Назад

Цветан Симеонов: В България правителствата не се вслушват в другите гласове

БТПП ще отбележи 200-годишнината от създаването на Сдружението на бакалите, което се явява първото търговско сдружение у нас




София, снимка за спомен пред Търговско-бакалското сдружение “Св. Три светители”, 30-те години на ХХ век (сайт „Изгубената България” http://www.lostbulgaria.com )
 

Замразяването на цените по-скоро насажда незаслужено негативно отношение към големите хранителни вериги, но не бива да се забравя, че благодарение на тях много от нашите стоки достигат до пазари по целия свят, каза в ефира на „Хоризонт” и предаването "Нещо Повече" председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.
 
Според него конкурентната пазарна среда е "тази, която определя нивото на цените на стоките". Предприемачите знаят, че когато се разшири производството, ще има и по-висока заетост и уважение.
 

Симеонов  заяви, че не е имал съмнение за бъдещето на БТПП в диалога за тристранно сътрудничество, докато е чакал решението на Конституционния съд и добави: „За съжаление, в България все още, които и да са правителства, имат неблагоразумието да не се вслушват и в другите гласове, а това е важно.”
 

Палатата - от позицията и със самочувствието на най-старата организация на предприемачите у нас след Освобождението, не е преставала да търси в историята добри примери на предприемаческия дух на българина. „Наши експерти намериха, че наистина с документите, с които разполагаме, е потвърдено съществуването на Сдружение на бакалите, създадено 1812 година. Самото сдружение се казва "Свети Три светители", има си и икона (снимката горе), която е запазена и досега в Катедрален Храм „Света Неделя” в София. Те са играли изключителна роля, давали са вересии, финансирали са обучението, нерядко и революционната дейност. Между двете Световни войни са жертвали част от своите интереси и са взели решение организирано да засилят кредита, или вересиите.”
 
БТПП ще отбележи 200-годишнината от създаването на Сдружението на бакалите, което се явява първото търговско сдружение у нас.

 
Председателят на БТПП изтъкна, че Палатата одобрява идеята за повишаване на пенсиите, но не и тази за настройване на обществото срещу търговските вериги и замразяването на цените. Според него това е недопустимо и непазарно.

10.08.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад