Назад

БТПП: Задграничните ни търговски представителства имат сериозен потенциал, който трябва да се използва







    
  На пресконференция днес  министър Делян Добрев съобщи, че работата на СТИВ ще се оценява по нов начин. Това стана ясно на предстоящата среща на екипа на министерството с представители на българските задгранични търговски преставителства. Той допълни още, че в Министерството от този месец започва подготовка на анализ на работата на всеки един СТИВ и  в края на годината ще бъдат обявени първите резултати. Министърът съобщи, че търговските представители в Китай и Румъния се справят най-добре, а това са интересни пазари и инвеститори.

     Председателят на БТПП Цветан Симеонов изказа удовлетворение, че все по-голямо внимание у нас се отдава на работата на търговските ни представители зад граница. Това е една сериозна сила и капацитет, които трябва да се използват по най-ефективния начин – първо, при подбора и второ - при задачите, които им се възлагат. БТПП заедно с МИЕТ са изготвили критерии, с които да се оценява за тяхната работа. 


     БТПП  направи проучване сред фирмите за дейността на СТИВ, с което се установи, че 60% от фирмите очакват намиране на партньори. На второ място се нареждат получаване на икономическа информация за съответната страна (30%) и информация за участие в панаири и изложби (30%). 
    Критериите, които са възприети заедно с Министерството на икономиката енергетиката и туризма, са ръст в износа, инвестициите и туристите - нещо, което дава обективна картина на нещата. В сравнение с миналата година оценките в проучването значително се подобряват. 21% дават отлични оценки на дейността на задграничните ни представителства, около 40% - добра , около 18% много добра, 15% лоша и 6% незадоволителна и 15% лоша. В сравнение с миналата  година отбелязваме положителна  тенденция. 
   За доминиращата част от бизнеса (56%) причина за неизползване на услугите е липсата на информация как точно съветниците ни зад граница могат да помогнат.

    Едва 18% са посочили, че нямат нужда от съдействие в чужбина, което означава, че една голяма част от българските фирми се нуждаят от тази помощ.
    Председателят на Палатата съобщи в аванс, преди днешното връчване на наградите на БТПП за най-добри СТИВ, че има фаворит, който отново е номиниран, и това е СТИВ Австрия. Статуетката няма да му бъде връчена, защото вече я получиха през миналата година и ще могат да бъдат награждавани с нея едва след 2 години. Иманата на наградените ще бъдат обявени незабавно след връчване на наградите в сайта на БТТП

23.07.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад