Назад

Министър – председателят на Косово в БТПП









 
Ръководството на БТПП – председателят Цветан Симеонов, заместник председателят Георги Стоев и членове на Изпълнителния и Управителния съвет на палатата се срещнаха на 18 юни 2012 г. с министър-председателя на Република Косово Хашим Тачи и малка делегация от представители на неговия кабинет. 
Г-н Симеонов подчерта, че бизнесът в България се надява, че посещението на г-н Тачи ще има положителен ефект не само в политически, но и в икономически аспект. Той заяви, че БТПП застава зад идеята за икономическо сътрудничество и сигурност на Балканите и тя включва и Косово като икономически партньор. Председателят определи връзките на Палатата с Търговската палата на Косово като много добри и традиционни. От 2010 г. БТПП оказва съдействие на своите партньори в Косово с цел институционализиране и изграждане на Арбитражен съд към местната палата.


Г-н Симеонов изрази надежда, че двустранната търговия ще бъде балансирана, тъй като в момента е в силна полза на България. Затова е необходима много повече информация за възможностите на косовската икономика.


Министър-председателят на Косово Хашим Тачи, който е на посещение в нашата страна по покана на своя колега Бойко Борисов, информира, че 91 страни са признали официално Косово. Скоро в страната приключва процеса на наблюдение на независимостта и държавата трябва да поеме сама своето управление. Косово гради своите закони по европейски пример през последните години. В Косово действа пазарна икономика като държавата е млада и има голям потенциал. Провежда се административна реформа с цел улеснение на бизнеса и чуждестранните инвеститори. В Косово данъците са съизмеримо ниски като в България. 

Г-н Тачи подчерта, че има успешни български фирми, които вече работят в Косово, но има и неизползвани възможности. Както министър-председателят, така и неговият заместник - Беджет Пацоли определиха за перспективни за двустранното сътрудничество следните области: строителство, минодобив, селско стопанство, енергетика, туризъм. Г-н Пацоли информира, че българските предприемачи са известни в Косово като достойни партньори, които държат на думата си. 

19.06.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад