Назад

Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов направи изявление след заседанието на НСТС




Националният съвет за тристранно сътрудничество е орган, в който трябва да се изказват всички становища и мнения, той  и затова е създаден. В случая с днешното напускане от страна на представителите на синдикатите трябва да се оцени като нетолерантност и нетърпимост към мнението на другите. В първия момент, когато представител на правителството изказа различно становище от тяхното, те обявиха, че напускат. Това е може би защото свикнаха в продължителен период от време техните предложения да намират отражение в документите, които се обсъждат. А в същото време много от идеите на работодателските организации  да отпадат въобще от дискусия.
 Ще напомня само въпроса за съдбата на осигурителните прагове , които се вдигат с 5.6  процента и това се разпростира и в недискутирани браншове.  На следващо място ще напомня  за разпределението тежестта на вноските да бъде 50 на 50 за работодател и за работник. Най-после плащането на болничните за първите дни ,също беше удължено, въпреки че преди време срокът беше друг.
 Вероятно синдикатите предпочитат двустранните преговори, без участието на работодателите, както напоследък стана практика. Ако те имат такава позиция, нека да го кажат открито, а не да проявяват нетърпимост към позициите на другите.
 Разбира се БТПП продължава да счита, че тристранния диалог в рамите на НСТС е по-доброто решение.

Изявление след заседанието на НСТС на председателя на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов

29.10.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад