Назад

Българо-виетнамски бизнес форум






Българо-виетнамският бизнес форум, проведен на 19 октомври 2010 год. по повод официалното посещение в България на Н.Пр. г-жа Нгуиен Тай Доан, вицепрезидент на Социалистическа република Виетнам, отново събра българските бизнесмени, проявяващи традиционен интерес към Виетнам.

Ген. Ангел Марин, вицепрезидент на Република България се обърна към участниците в събитието като заяви, че всички разговори и действия на политическо ниво показват желание за тясно сътрудничество между двете страни, но търговско-икономическите отношения изостават в развитието си. Според ген. Марин България е най-достъпната и удобна бизнес дестинация за Виетнам в Европа, освен това страната е най-атрактивният партньор в региона поради изгодните условия и ниските данъци. Но въпреки това след върховия стокообмен между Виетнам и България през 2008 год. се забелязва ежегоден спад в неговия обем с 30-35 %.

Председателят на БТПП, Цветан Симеонов сподели пред участниците, че има надежди за съживяване на икономическите и търговски отношения, най-вече заради засиления интерес на жени-предприемачи от Виетнам, участващи във форума.

Г-жа Чан Тхи Тхуи, Председател на Съвета на жените-бизнесмени на Виетнам към Виетнамска търговско-промишлена палата потвърди готовността за по-тясно сътрудничество и спомена, че Виетнам има нужда от инвестиции в областите строителство, инфраструктура, култура, екология, образование, здравеопазване. Като много важна в двустранните икономически отношения тя отбеляза целта България и Виетнам да станат стратегически партньори.

В работната част на форума се проведоха срещи между фирми от двете страни, работещи в сферите на строителството, инвестициите, ел. оборудване, лекарства, петролна и газова индустрия, селско стопански продукти, облекло, напитки, сладкарска индустрия, чай, недвижими имоти, машини за печат, кафе, пристанища.


19.10.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад