Назад

Ръководството на БТПП се срещна с парламентарната комисия по икономическа политика

Бяха обсъдени предстоящи промени законите от гледна точка на бизнеса и предприемачите



Страната ни се проваля в усвояването на парите от Европейския съюз, заяви лидерът на СДС и председател на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров. Той обсъди темата за развитието на икономиката на среща в парламента с председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов.

След края на разговорите Димитров каза, че в основата на стопанския растеж на България през последните 10 години са чуждите инвестиции, а идеите за национализация убиват интереса.

В момента реално усвоените пари от ЕС са 6-7 процента, заяви Димитров. На път сме да изпуснем стотици милиони от европейските фондове, което е огромна грешка при сегашните бюджетни проблеми, коментира той.

БТПП е загрижена от разходите за администрация, отбеляза Цветан Симеонов. По думите му се пренебрегват източници на приходи за бюджета, например от приватизацията. Според цитирани от него данни до момента от началото на годината постъпленията от раздържавяване са минимални.

Сега е моментът премиерът Бойко Борисов да каже, че се отказва от национализирането на професионалните пенсионни фондове, и да иска промяна в законовата уредба, която да затегне контрола върху тях и да доведе до реално плащане на пенсиите. Това каза Мартин Димитров след срещата с ръководството на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). "Ние сме склонни да водим този разговор, но няма да водим разговор за национализация", допълни той.

Освен национализацията на професионалните пенсионни фондове Димитров и председателят  на БТПП Цветан Симеонов обсъдиха проекта за държавен бюджет за догодина. От СДС вече обявиха, че ще гласуват "въздържал се" при приемането на документа.

Председателят на най-голямата работодателска организация Цветан Симеонов каза, че организацията настоява за намаляване на разходите за администрация за догодина, както и да не се пренебрегват източници на приходи като приватизацията. Той припомни, че за половин година постъпленията в бюджета от продажбата на държавни дялове са двуцифрено число.


26.10.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад