Назад

В БТПП бе открита изложбата Цветовете на времето

22 картини представя галерия „Арт Виза България” от 14 май








 
Цветовете са солта на нашия свят, а времето е съзидателното начало. Природата и всичко около нас са в резонанс с езика на цветовете, а благодарение на тях ние възприемаме доброто и лошото, красивото и грозното. И в ежедневието, и насън ние сме потопени в загадъчния свят на цветовете.



Виждането за цветовете е фундаментално за човешкото съществуване и от дълбока древност до днес ние ги използваме за културно и духовно себеизразяване. Но колко знаем за мистериозната им сила и влиянието им над нас - попита гостите кураторката Мия Любенова.



Защо историята е златна, а музиката синя като морето? Защо зеленото е цвят на пролетта и надеждата, а червеното – цветът на любовта? – отговорите в 22 картини представя галерия „Арт Виза България” от 14 май до 14 юни. 


Изложбата „Цветовете на времето” е модерната приказка на художниците: Владимир Кюрчев, Нина Златева, Александра Гайдова и Теодора Проданова.

Специален партньор на Арт Виза България – медиа и галерия е Българската търговско-промишлена палата.
Мястото е галерия „Арт Виза България”, ул. „Искър”№ 9. 




За художниците: 

Владимир Кюрчев е професионален художник от българската общност зад граница в Украйна. Завършил е Художествената академия „Мухина” в гр. Санкт-Петербург.
Живее на брега на Азовско море, в гр. Бердянск. Председател е на обединението на художници „Азов-Арт”. Активен член е на Българското културно-просветно дружество „Родолюбие”. Работи в различни жанрове на живопис и графика: пейзажи, натюрморти, портрети, карикатури, дизайн. 
Неговите картини се намират в държавните институции и в частни колекции в България, Украйна, Германия, Италия, Израел, САЩ, Канада, Австралия, Япония и други страни.

Нина Златева
е един от най-позитивните и цветни български художници. Оптимизмът й е заразителен, а картините й могат да усмихнат и мотивират всеки. 
Първата си изложба прави, когато е на 13 години в Русе, градът в който е родена и никога не е имала съмнение с какво ще се занимава – изкуството.
Нина е изключително интуитивна, а раждането на картината нарича велико тайнство. Вярва, че нещата са непредсказуеми. 
Нейни творби присъстват в колекции в България, Гърция, Македония, Унгария, Полша, Германия, Франция, Великобритания, Норвегия, Япония, САЩ, Дания, Русия. От 1987 година е член на СБХ, а от 2001 година е член на ICOMOS (UNESCO).


Александра Гайдова
 
е млад и талантлив български художник. Работи в сферата на рисунката, като я развива в различни техники  - молив, акрил, масло, колаж, гравюра на стъкло. Експериментира в сферата на стъклопластиката и стъклогравюрата. Творбите и темите са онези, които пораждат личните емоции, както и онези магнетични, мистериозни неща, скрити в хилядите други светове наоколо. Влюбена и вдъхновена от музиката, която свързва две души.


Теодора Проданова
е художник и арт мениджър. Не е спирала да се занимава с изобразително и приложно изкуство от ученическа възраст. 
Чувствителна и емоционална, тя рисува в нюанси човешката душа. Картините и заливат с цвят и хармония. Не е реалист, определено, но не е и абстракционист. На интровертната й природа особено приляга импресионизма. Оптимист е за бъдещето на изкуството у нас и вярва, че красотата съчетана със самочувствие и повече увереност, ще спасят света.

14.05.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад