Назад

Новоназначеният български посланик в Аржентина посети БТПП







 
Новоназначеният посланик на България в Аржентина Максим Гайтанджийски посети БТПП на 10 май и се срещна с председателя Цветан Симеонов. Посланик Гайтанджийски има опит на Южноамериканския континент и с новия си пост ще покрива и страните Чили, Уругвай, Парагвай и Боливия.
 
Гостът бе запознат с дейността на Палатата и услугите, които предоставя за български и чуждестранни фирми. Сътрудничеството на БТПП с партньори от Аржентина датира от 1979 г. За съжаление, бе констатирано, че в регистъра на Палатата е вписана само една компания с аржентински капитал.
 
Посланик Гайтанджийски изрази готовност да съдейства за подпомагане на изцяло български компании да се реализират на пазара на Южна Америка.
 
Стокообменът между България и Аржентина се развива неравномерно. Измерен в абсолютна стойност, бележи постоянно увеличение, но с негативно салдо за нашата страна.
 
През 2011 г. двустранната търговия възлиза на близо 100 млн.щ.д. и отбелязва ръст спрямо предходната година в размер на 107.07%.
 
За посочения период, стоковата структура на двустранния стокообмен е запазена като цяло. Водещи позиции в българския износ за Аржентина са минерални или химични азотни торове – 70.6%, сачмени фотографски плаки – 7.9%, ролкови или иглени лагери – 6.2%, сурови или необработени тютюни; отпадъци от тютюн – 2.3% и др. артикули в ограничени количества.


Още по темата Аржентина :  EUROCHAMBRES споделя дълбока загриженост, че последните свързани с внос мерки, наложени от правителството на Аржентина ще наложат значителни разходи за отраслите на ЕС, и бизнеса, както и ограничения за износ на продукти, услуги и инвестиции в Аржентина.

ПОДРОБНОСТИ НА  АДРЕС 


10.05.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад