Назад

Световна банка продължава сътрудничеството с мрежата от палати на БТПП за намаляване административната тежест за частния сектор





 
Как да бъде подобрено административното обслужване за бизнеса на общинско ниво – това е основният въпрос, на който Световната банка ще търси отговор в нов доклад, който ще бъде подготвен до лятото В тази връзка експерти на Банката се срещнаха днес с ръководството и регионалните търговско-промишлени палати и камари, които са в системата на БТПП. Евгени Евгениев, специалист по развитие на частния сектор в Световната банка, представи пред БТПП основните цели на доклада.
 
Г-н Евгениев запозна председателите на регионални палати с конкретните стъпки за изготвяне на доклада. В основата на изследването на Световната банка е проучване сред 11 големи общини на тежки административни услуги за бизнеса. В тези области е най-честото място на среща между бизнеса и администрацията.
Само сравнението на изискваните документи за категоризация на заведение за настаняване и развлечение, в Пловдив и в София е показало, че при 7 документа изисквани от администрацията в столицата, за същата услуга в Пловдив се изваждат 14 документа,  отбеляза г-н Евгениев. Стремежът е да се работи за унифициране на изискванията, за да може бизнесът да се чувства еднакво, където и да отиде.

Експертното мнение на Световната банка по въпросите за административната реформа е важно за структурите на бизнеса, които са в БТПП.  По този начин ще се изпълни законовото изискване  за намаляване на административната тежест и облекчаване процедурите, които се отнасят до бизнеса – каза в заключение председателят на БТПП Цветан Симеонов и напомни необходимостта отново да се направят проучвания за административните тежести пред бизнеса и в по-малките общини.

02.04.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад