Назад

Среща на председателя на БТПП с почетния консул на България в Бразилия

За разширяването на взаимната търговия между България в Бразилия трябва Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и Договор за насърчаване и взаимна защита на инвестициите



На 12 октомври 2010 г. в БТПП се проведе среща с г-н Жоао Вас, почетен консул на България в Бразилия. Основна тема на срещата бяха възможностите за активизиране на двустранния стокообмен и връзките между бизнеса от двете страни. 
Председателят на УС на БТТП, г-н Симеонов подчерта, че икономическите отношения между двете страни имат значителен потенциал, но не отговарят на реалните възможности на двете страни, отчитайки факта, че бразилската икономика заема водещо място в световен мащаб. Нивата на двустранния обем са незначителни – през 2009 г. той възлиза на общо 211,2 млн. щ.д., което е с 35% по-малко в сравнение с 2008 г., износ от 40.3 млн. щ.д, а внос на 170,9 млн. щ.д. В разговора стана ясно, че една от основните пречки пред разширяването на взаимната търговия е липсата на Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и договор за насърчаване и взаимна защита на инвестициите, независимо от членството на Бразилия в МЕРКОСУР. Председателят на БТПП използва възможността да запознае г-н Вас с текущата дейност на Палата и изрази своята готовност да спомогне за установяването на преки контакти между представители на българския и бразилския бизнес.
Г-н Вас използва възможността да сподели намеренията си да проучи възможността за създаване на Българо-бразилска търговска камара и да работи по проект за създаване на такава. Г-н Симеонов подкрепи идеята и подчерта, че БТПП е на разположение за оказване на съдействие в работата на г-н Вас.

13.10.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад