Назад

Бизнес семинар, посветен на Малави в БТПП









На 24 февруари 2012г. в БТПП се проведе бизнес семинар „Малави – възможности за търговия, туризъм и инвестиции”. Събитието откри председателят на БТПП Цветан Симеонов. Малави е известна с производството и износа на селскостопански продукти, а България има богат опит в обработването им, отбеляза той. Според него богатството на природни ресурси на Малави е нова възможност за българските инвеститори.

Посланикът на Малави Н. Пр. проф. д-р Исаак Чикуекуер Ламба направи общ преглед на икономиката и тенденциите в икономическото развитие на страната. Правителството на африканската страна поставя сред приоритетите си превръщането на Малави от страна, която внася готова продукция от чужбина, в страна производител и износител на чуждестранни пазари. Сред водещите продукти в износа на Малави са : тютюн, чай, захар, кафе, ориз, текстил и текстилни продукти, скъпоценни камъни и бижута, химикали и кожени изделия. Малави е най-големият производител на тютюн Бърлей в света.

Малави внася от други страни строителни материали, електроника, индустриални машини и оборудване, лекарства, оборудване за селско стопанство и др. Европейският съюз е добър търговски партньор на Малави, като 40 % от износа на страната е предназначен за ЕС.

Правителството на Малави отчита и напредък през последните десет години при намаляване на бедността с постижения в областта на здравеопазването, минното дело, образованието и транспорта. Безопасността и спокойната вътрешна обстановка обуславят икономическата стабилност на страната, чийто бързи темпове на икономическо развитие я правят подходяща бизнес дестинация. Малави е член на Световната търговска организация, Южноафриканската общност за развитие и на Общия пазар за източна и южна Африка.

Г-жа Фаит Казембе, първи секретар в Посолството на Малави в Берлин, запозна гостите със стимулите за инвеститорите в Малави и с изискванията за регистриране на компания в Малави. По време на семинара г-н Херберт Чихана, първи секретар в Посолството на Малави в Берлин, представи един от най-важните сектори за Малави – туризма.

Г-н Звездалин Лалов, началник отдел „ Африка” в Министерството на външните работи, направи преглед на политическите отношения между Република България и Република Малави. Дипломатическите отношения между двете страни датират от 1994г. От 2000 година Африка е най-бързо развиващия се континент, като се очаква се през 2020 година да достигне 150 милиона души средна класа. Като темпове на развитие Малави не изостава от общите за континента тенденции. Малката южноафриканската държава изпреварва по растеж почти два пъти България, отбеляза г-н Лалов.


24.02.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад