Назад

Тайвански фирми проявяват интерес към сътрудничество в областта на туризма







Две бизнес делегации от Тайван ще посетят страната ни през май и юни т.г. За това информираха при посещението си в БТПП представители на представителния офис на Тайпе в Гърция, отговарящ за България. 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов и зам.-председателят Георги Стоев обмениха идеи за по-тясно икономическо сътрудничество с Агнес Хуа-ю Чен, представител, и Си Джей Ло, икономически директор в представителството.


В срещата участваха и Литиен Чен, директор на Тайвански търговски център в София, и д-р Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Комисията по външните работи в Европейския парламент.

Тайвански фирми проявяват интерес към сътрудничество в областите възобновяеми енергийни източници – фотоволтаични системи, хранително-вкусова промишленост, туризъм. 

В България вече работи тайвански инвеститор, изградил соларна станция с мощност 3,4 МW в Угърчин. Това е добър пример за възможностите, предлагани в нашата страна за бизнес в тази област. 
В Тайван има интерес към български хранителни продукти – кисело мляко, сирене, вина. Това е област, недостатъчно развита към момента. 

Друга перспективна област за сътрудничество е туризмът – културен и зимен. От януари 2001 г., когато влизането на тайвански жители в страни от Шенген се осъществява без виза, пътуванията им са се увеличили с 40%.

По време на срещата бе получена покана български фирми да посетят Тайван, по-специално по време на две специализирани изложения – за храни и напитки през месец юни и за пътувания и туризъм през октомври тази година. БТПП пое ангажимент да информира своите членове за тези възможности.

 
БТПП и Тайванският търговски център в София си партнират успешно за насърчаване на икономическите връзки между двете страни, бе отбелязано по време на срещата.

17.02.2012 г.
Назад