Назад

Опитът на Австрия в радиочестотната идентификация създава добавена стойност за индустрията и търговията

 
В рамките на програмата за менторство между GS1 Австрия и GS1 България, на 16.01.2012г. българската делегация посети офиса на GS1 Австрия. На срещата беше представена стуктурата на Австрийската национална организация GS1, разпределението на нейните членове по сектори и основните дейности по различните направления по стандартите GS1. Особен интерес предизвика използването на глобалните GS1 идентификационни номера(GLN и GTIN) за управление на отпадъците в индустрията и търговията.Съществен напредък е постигнат и по отношение на внедряването на новата символика GS1DataBar за маркиране на пресни продукти и продукти с променливи тегла, като направеното през 2011г. проучване показва, че 95-98% от използваните скенери на касите в търговските обекти могат да работят с новата символика. В рамките на ECR инициативата между производители и търговци в Австрия се работи върху създаването на регулация за използването на GS1DataBar.

През вторият ден от посещението бе реализирана визита в лаборатория за тестване на RFID технологии създадена в сътрудничество между GS1 Австрия и GS1 Словения. В настоящия момент приложенията, който се разработват и тестват в лабораторията са за нуждите на текстилната индустрия, като върху дрехите на известни пройзводители на облекла се поставят RFID етикети, съдържащи идентификационна информация по стандартите GS1. Етикетите се поставят още във фабриката при производство на облеклата и се използват по цялата верига на снабдяване. Това приложение е постигната цялостна проследимост по веригата, като също така е постигнато повишаване качесто на доставките, ефективност на инвентаризация и 99.9% коректност по отношение на данни за наличностите в магазините. 

Лабораторията осигурява интелигентни RFID решения, консултации на експерти и успешното изпълнение на проекта, въз основа на доказани софтуерни продукти. Продуктът осигурява бързо и ефективно изпълнение на проекти за радиочестотна идентификация. Стандартизирани процеси в областта на производството, дистрибуцията и търговията на дребно са подкрепени от висококачествени и доказани на пазара RFID модулни решения.

Видимостта във веригата за доставки, ефикасно попълване на базата с максимална точност на инвентаризация, ускорение и предотвратяване на грешки в склад процесите на вземане на анти-кражба и за борба с фалшифицирането са някои примери за теми, по който се работи. Като разработчик на мощна RFID Middleware и поддържани решения модули на лабораторията е насочена към създаване на добавена стойност за своите клиенти и партньори. Демонстрирани бяха и приложения в секторите на търговията със селскостопански продукти, електронната индустрия, автомобилната индустрия и проследяване на документи.

GS1 e световна асоциация, която разработва и поддържа глобални стандарти,  позволяващи идентификация и предаване на информация за стоки, услуги, логистични единици, локации и амбалаж за многократна употреба по веригите за търсене и предлагане. Стандартите се ползват във всички отрасли и улесняват търговията, като комбинират използването на уникални идентификационни номера с носители на данни и процеса на електронната търговия.


GS1 е нестопанска организация, неутрална спрямо бизнес партньорите и се ръководи от нуждите на потребителите на нейните стандарти. GS1 обслужва както големите мултинационални компании, така малките и средни предприятия. Тя е платформа за сътрудничество между бизнес партньорите.

17.01.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад