Назад

БТПП подкрепя инициативата за издигане паметник на археолога д-р Китов



 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с археолога Диана Димитрова, която оглавява Инициативния комитет „Паметник за археолога Китов”. Реализацията на проекта вече зависи само от наличието на средства. За целта са необходими около 30 хил. лева. До момента са събрани почти 5000. 
Палатата пое ангажимент на своя Интернет сайт, съгласно установения ред, да представи информация за това, че вече има разрешение от Столична община и утвърдено място от ДАГ за изграждане на паметник на ул. "Московска", срещу Института по тракология. Готов е и проектът на скулптора проф. Величко Минеков, който дарява идеята си. 


Архиолог Димитрова е съпруга на покойния д-р Георги Китов. Тя е дългогодишен участник в проучванията му, а от 2000 г. - заместник научен ръководител на разкопките в Старосел, Александрово, Хасковско, Долината на тракийските царе в Казанлъшко. Има повече от 50 научни статии върху тракийски подмогилни комплекси, архитектура, обичаи, религия. Председател е на Сдружение ТЕМП (Траколожка експедиция за могилни проучвания), основана от д-р Георги Китов.

Набирателна сметка за паметника на Китов в банка ДСК, клон Батенберг, IBAN: BG46STSA93000019051808 
BIC: STSABGSF

09.01.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад