Назад

Силно участие на полски фирми на Международния пловдивски панаир









Потенциалът на икономическото сътрудничество между България и Полша не се използва изцяло. С тези думи председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов откри българо-полски бизнес форум на 26 септември 2011 г. след откриването на Международния технически панаир в Пловдив.
Повече от 30 фирми от Полша участват в тазгодишното есенно издание на панаира. Голяма част от тях се срещнаха с потенциални български партньори на организирания от БТПП и Отдела за Промоция на търговията и инвестициите към Посолството на Република Полша в България.
Н.Пр. Лешек Хенсел, посланик на Полша в нашата страна приветства участниците на български и полски език. Той отбеляза, че близостта на двете страни и съвместните усилия за подобряване на икономическите отношения, въпреки глобалната икономическа криза са довели до постоянен ръст на двустранния стокообмен през последните 3 години. През 2010 г. обемът на търговията се е увеличил с 26% в сравнение с 2009 г. Освен това расте и броят на полските туристи, които посещават България. Посланик Хенсел изрази подкрепата на посолството към бизнеса и пожела взаимноизгодни, високодоходни договори и дългосрочни връзки.
Търговският съветник към посолството Гражина Хоронжикевич направи преглед на двустранните икономически отношения и отбеляза, че в износа от България за Полша преобладават неблагородни метали и изделия от тях, текстилни материали и текстилни изделия, храни и напитки, вина. В България се внасят следните продукти от Полша: изделия на електромашинната промишленост, медикаменти, телевизионни апарати, химически продукти, хранителни продукти и др.
Г-н Симеонов насърчи полските фирми да се възползват от изгодните условия за правене на бизнес в България и предложи пълна подкрепа от страна на БТПП за утвърждаване на позициите им на местния пазар.

26.09.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад