Назад

Виетнам може да разчита на българския бизнес да подпомогне връзките с другите държави-членки на Европейския съюз



Европа ни очаква, Азия ви чака – с тези думи започна среща на първия заместник министър-председател на Социалистическа република Виетнам Нгуен Син Хунг в БТПП с министър Трайчо Трайков. Според домакинът – председателят на палатата Цветан Симеонов - Виетнам може да разчита на българския бизнес да подпомогне връзките с другите държави-членки на Европейския съюз и да разшири присъствието на европейските пазари.

България иска да стане вход за виетнамските стоки и компании към пазара на ЕС. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на българо-виетнамски бизнес форум.

Срещата бе в рамките на посещението на първия заместник министър- председател на Виетнам Нгуен Син Хунг, който е придружаван от бизнес делегация. Министърът аргументира това желание на страната ни с най-ниския и благоприятен данъчен режим в България в рамките на ЕС, с добрата морска и речна инфраструктура, ефективната администрация и режимите, свързани с чуждестранните инвестиции и потоците от товари, които минават през България.

Искаме България отново да стане важна страна за Виетнам в Европа, като център за обучение и квалификация за медицински услуги, посочи Трайков. Той отбеляза, че стокообменът между двете държави през 2009 г. е намалял с 40 на сто спрямо 2008 година. Според министъра има сериозни основания да се очаква, че тази година взаимната търговия ще надвиши равнището от 2008 година.

Виетнам е водещ член на АСЕАН, напомни Нгуен Син Хунг и отбеляза традиционните отношения между двете държави, особено в областта на обучението на виетнамски кадри. Той добави, че неговата страна е с водещо място за региона по ръст на икономиката, като за тази година той е 6.5 -7 на сто. Сред целите за сътрудничество между двете държави той открои образованието, културата, туризмът, промишлеността, селското стопанство и услугите. По отношение на стокообмена гостът отбеляза, че към момента той е скромен.

На срещата си с българския и виетнамския бизнес вицепремиера Нгуен Син Хунг изтъкна и желанието на виетнамската страна български висши училища да открият свои филиали в азиатската държава. България продължава да се ползва с авторитет и при подготовката на медицински специалисти.


08.07.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад