Назад

БТПП взе участие в Българо – австрийски бизнес форум на тема: „Транспортна инфраструктура“









Събитието се организира от търговския отдел към Австрийско посолство със съдействието на БТПП и е по повод официалното посещение на президента на Република Австрия г-н Александър Ван дер Белен в България.

Улрике Щрака, търговски съветник при Австрийското посолство в София, като модератор на форума очерта основните цели на събитието - двустранни срещи на 13 австрийски компании с около 60 български компании и институции, както и подкрепа на най-високо равнище с присъствието на президентите на двете страни. Тя заяви, че австрийските компании, работещи в България, са най-големият чуждестранен работодател в нашата страна.

Официално приветствие към участниците отправи президентът на Република България – Румен Радев. Той изтъкна необходимостта от поддържане на отлични политически отношения, за да има успешен бизнес. "Отношенията между двете страни стават все по-координирани и успешни, особено в рамките на ротационното председателство на Съвета на ЕС", сподели Радев. "Освен това стокообменът за 2017 г възлиза на 1.2 млрд евро и Австрия е инвеститор номер две в нашата страна. Присъствието на австрийските компании в страната налага един прогресивен бизнес модел. Това е по-ценно дори от самите инвестиции", каза президентът Радев.

Според държавния глава „България се превръща във водеща страна, развиваща IT бизнес. Имаме своите постижения в области като селско стопанство, транспорт, инфраструктура и др., но заедно можем повече".

Бе спомената и предстоящата тристранна среща в Русе заедно с президента на Румъния, чиято цел е възобновяване на връзките по река Дунав и създаване на комуникативна регионална среда.

Президентът на Република Австрия Александър Ван дер Белен поздрави участниците и сподели, че дипломатическите отношения са много интензивни напоследък. Приоритетите на председателството на двете страни са много сходни по отношение развитието на ЕС.

Той подчерта удовлетворението си от бизнес инициативата и интересите на австрийските фирми работещи в България. Според него взаимодействието е взаимоизгодно.

Президентът на Австрия постави въпроси за бъдещето на Европа, развитието й във времето, бъдещи приоритети, дали единният европейски пазар е всичко, което искаме от ЕС и достатъчен ли е той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството на България Николай Ненков се обърна към участниците и определи двустранните икономически отношения като градивни, отлични и основани на взаимен интерес.

Той отбеляза, че строителството отчита растеж от 3% за изминалата година, а само за първите три месеца на тази година растежът в този сектор в България е 24%. Успехът се дължи и на участието на австрийски фирми в изграждането на няколко инфраструктурни обекти - язовир Луда Яна, тол система на автомагистралната мрежа, и др.

Рихард Шенц, вицепрезидент на Стопанската камара на Австрия, представи сътрудничеството между България в Австрия в сферата на инфраструктурата, както и резултати от проучване на австрийските инвсетитори в България относно бизнес средата. Той припомни откриването на първата бензиностанция на OMV в София преди 25 години и даде примери за успешни сътрудничества.

Представен бе и австрийски проект в областта на дуалното обучение, обхващащ 400 стажанти в 19 компании - български и австрийски, работещи в България.

Шенц апелира, че правителството на България трябва да обърне особено внимание на анти корупционните дейности, недостига на квалифицирана работна ръка, гарантиране на сигурност за фирмите и необходимост от стабилно законодателство.

Председателят на БТПП запозна гостите с доброто сътрудничество между България и Австрия в икономическата сфера с акцент транспортната инфраструктура. Той определи Австрия като един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. Г-н Симеонов акцентира върху необходимостта от инфраструктурна свързаност в региона, както и от изграждането на повече и по-добре организирани КПП по границите на България, част от които са външни за ЕС. Той подчерта, че БТПП регистрира устойчивост на австрийските инвестиции в България. Съгласно проучване на Палатата около 90% от чуждестранните инвеститори в страната са твърдо решени да продължат работата си в България и да увеличат инвестициите си.

Според Симеонов е необходимо да се обърне специално внимание на железопътния транспорт в страната, използването на неговите преимущества за бизнеса и стимулиране на конкуренцията със сухопътния автомобилен транспорт.

Той потвърди, че компаниите имат алтернатива на държавната съдебна система в лицето на търговския арбитраж, когато е необходимо бързо и професионално разрешаване на техни спорове.

Официалната част бе предхождана от двустранни срещи между български и австрийски фирми в сферата на транспорта.


03.05.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад