Назад

До месец България ще получи пътна карта за влизане в еврозоната

БТПП участва в дискусията „България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете“, организирана от лидера на ПЕС






В рамките на месец България ще получи пътна карта и ще проведе тихи преговори за евентуалното членство на България в еврозоната. Това мнение изказа премиерът Бойко Борисов по време на дискусията „България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете“, организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев и Института за пазарна икономика (ИПИ).
По-конкретно до месец се очаква страната ни да получи становище от ЕК, от което ще стане ясно дали трябва управляващите да предприемат стъпки първо за приемането на България в банковия съюз и едва след това за влизане в ERM II, или директно ще кандидатстваме за „чакалнята“ на еврозоната.
 
Финансовият министър Владислав Горанов отбеляза пред журналисти, че има известни опасения, свързани с таксите, които следва да се плащат на ЕЦБ, както и че банковият съюз не е завършен все още. 
 
Валутният борд е стабилен – инфлацията е 1,4%. 
Според финансовия министър след влизането в еврозоната ще има нарастване на доходите. По думите му един от най-често тиражираните митове с членството ни, свързан със силното нарастване на цените, е преувеличен. „Със сигурност при минимални закръгляния подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с малки размери. Подобно е било, когато сме деноминирали българския лев. Тогава не видяхме да има подобен ценови шок. Този мит трябва да излезе от употреба“, каза Горанов.
 
Той е категоричен, че твърденията, че България ще загуби от суверенитета си, ако влезе в чакалнята и след това в еврозоната и няма да може да води ефективна национална парична политика, също са неоснователни. "Влизането в еврозоната работи точно за обратното", заяви той.
 
Влизането в еврозоната ще ни направи участници в решенията и ще увеличи възможността ни за участие в тези процеси, поясни той.
 
Валутният борд не пречи фискалната политика да бъде грешна. На законово ниво са вкарани фискални правила, които гарантират, че правителството и парламентът трудно могат да се изкушат да се води несъответстваща с правилата фискална политика", каза още финансовият министър.  Той отбеляза, че България показва силен ръст на износа в последните години и има много данни в подкрепа на тезата, че приемането на еврото няма да застраши нашата конкурентоспособност.
 
Според Драгомир Стойнев, който също взе участие в дискусията, приемането на България в ERM II и след това в еврозоната е нещо, което трябва да се стартира именно сега.
 
„Изпълняването на Маастрихтските критерии обаче не е достатъчно. ЕС и ЕЦБ искат реформи и реална конвергенция. ЕЦБ иска да види, че пазара на труда и пенсионната система не оказват такъв натиск върху фиска. Именно бедността пречи да сме сред първенците, но това няма се реши с агресивна проактивна политика, а със структурни реформи, които не могат да се отлагат повече", заключи Стойнев.
 

26.04.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад