Назад

Българската търговско-промишлена палата беше домакин на икономически форум България – Косово





„Сътрудничеството ни с Косово е важен елемент от икономическото сътрудничество в рамките на Европа.“ Това посочи Цветан Симеонов при откриването на двустранен бизнес форум днес в БТПП. „България в момента бере плодовете от членството на страната в ЕС. То ни коства много усилия, но трудът си заслужава. Косово може да се поучи от този опит и да постигне повече по пътя към европейската интеграция.“, каза Симеонов. Той подчерта изключително доброто сътрудничество с Косовската търговска палата и Посолството на Косово в София, които са съорганизатори на събитието.

Във форума участваха зам. министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на България Екатерина Захариева и зам. министър – председателят и министър на външните работи на Република Косово Бехджет Пацоли.

Министър Захариева сподели, че насърчаването на икономическото взаимодействие между двете страни е една от целите на посещението на нейния колега в София, което е в отговор на неотдавнашната й визита в Прищина. „Правителствата на двете страни трябва да работят за по-тясно свързване чрез подобряване на инфраструктурата и транспортните връзки. По отношение на свързаността, сътрудничество и двустранните партньорства бизнесът малко изпреварва политиците“, каза Захариева, като подчерта, че взаимната търговия бележи ръст всяка година, а 2017 г. е рекордна в стокообмена.

Министър Пацоли, който всъщност има богат опит в предприемачеството преди да започне политическа кариера, насърчи участниците във форума – над 30 представители на бизнеса от Косово и България да проявяват инициатива, да търсят и да създават контакти. „Близо 700-те предприятия от двете страни, които вече си сътрудничат не са достатъчно, както и скромния стокообмен от около 70 млн. евро годишно. Необходимо е постоянство и положителни очаквания, за да има бизнесът успех.“ каза вицепремиерът на Република Косово.

Бяха направени презентации от страна на Българската агенция за инвестиции и Косовската агенция за инвестиции и подкрепа на предприятията. Форумът завърши с бизнес срещи.

 


20.04.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад