Назад

Цветан Симеонов откри Бизнес семинар за Хонконг

Председателят на БТПП насърчи българските фирми да се обединяват и със съвместни усилия да работят с по-големи партньори от Китай




Цветан Симеонов откри Бизнес семинар за Хонконг, който се провежда традиционно през пролетта в София. Председателят на БТПП поздрави партньорите от Съвета за развитие на търговията на Хонконг и подчерта, че Хонконг е най-сигурната врата за навлизане на пазара в региона. Според него, напоследък се наблюдава засилен интерес към сътрудничество от страна на китайски компании и те са все по-решителни при установяване на партньорства в България. Българската търговско-промишлена палата оказва съдействие на бизнеса, както за европейска интеграция, /над 60% от външната търговия на България е с насоченост ЕС/, както и за насърчаване намирането на партньори от трети страни за успешна реализация на български стоки и услуги.

Симеонов информира присъстващите около 100 представители на българския бизнес, че референциите, които предоставя палатата, външнотърговските документи и сертификати  са в огромна полза за фирмите, тъй като предоставят проверена, достоверна информация и представят потенциала на компаниите пред чуждестранни партньори.

Председателят на БТПП насърчи българските фирми да се обединяват и със съвместни усилия да работят с по-големи партньори от Китай и други страни, създавайки клъстери.

Зам. ръководителят на Хонконгския съвет за развитие на търговията Сам Хуи представи основните параметри на функциониране на икономиката на Хонконг – под мотото една страна – 2 системи, тъй като Хонконг има самостоятелна данъчна и митническа система и позволява свободното движение на капитали. Хонконг има споразумение за свободна търговия с континентален Китай и това осигурява реализация на стоките и услугите при изключително изгодни условия. Подписано е споразумение за улеснена търговия между Хонконг и страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия - ASEAN, като то ще влезе в сила от януари 2019 г. Над 8 000 чуждестранни компании са позиционирани в Хонконг, а 60% от китайските инвестиции в чужбина се управляват от тази част на страната.

Презентации направиха и регионалният директор на Европейския офис на Съвета за развитие на търговията на Хонконг – Уилям Чуи, както и изпълнителният директор на Инвестиционната агенция на Хонконг Паула Кант.

Българските компании могат да се възползват от полезната информация в порталите на Съвета за развитие на търговията на Хонконг www.hktdc.com и инициативата Един пояс, един път www.beltandroad.hk. Те дават възможност за търсене на партньори, публикуване на проекти, посещение и участие в изложения в Хонконг с финансова подкрепа на Съвета.

 


28.03.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад