Назад

Меморандум за разбирателство между Палатата и Китайското международно изложение за търговия с услуги (CIFTIS)

Китайското международно изложение за търговия с услуги ще се проведе в периода 28 май - 1 юни 2018 г.








По време на среща в Българската търговско-промишлена палата се подписа меморандум за разбирателство между Палатата и Китайското международно изложение за търговия с услуги (CIFTIS).

Документът бе подписан от Цветан Симеонов, председател на БТПП, и Ни Юеганг, зам.-директор на Търговската комисия на Община Пекин. От китайска страна в срещата участваха още Гу Уенджонг, началник на отдел „Изложения и обучения“ към Китайския международен център за икономически и технически обмен към Министерството на икономиката , Чанг Шюеинг, директор на отдел „Международни връзки“ към Организационния комитет на CIFTIS и г-жа Джанг Лей, представител на същия отдел.

Бяха обсъдени въпроси от сферата на българо-китайското сътрудничество като инициативата за насърчаване на икономическите връзки между Китай и Източна Европа „16+1“, участието на БТПП в организации като „Един пояс, един път“ и в Международната търговска палата „Пътят на коприната“. Председателят на БТПП запозна участниците в срещата с дългогодишната история и постиженията на най-старата работодателска организация в България, а от своя страна г-н Ни направи презентация на дейността и целите на  CIFTIS.

Китайското международно изложение за търговия с услуги ще се проведе в периода 28 май - 1 юни 2018 г., за пети път, в Пекин, фокусирайки се върху 12 основни сектора на услуги, включително:  туризъм, култура, обучение и финанси. Освен че привлича хиляди изложители и посетители от над 82 държави, по време на събитието се провеждат срещи на върха като се цели интернационализиране на търсенето и предлагането на услуги. Организатори са Китайското министерство на икономиката и Община Пекин. Почетни гости на тазгодишното издание на изложението ще са ресорните министри на Литва и Бразилия, която е страна – партньор на изложението за 2018 г. Очаква се в събитието да се включат делегации на високо ниво от САЩ, Канада, Ирландия и др. Изложението се подкрепя от Световната търговска организация, Конференцията на ООН за търговия и развитие - УНИКТАД и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Международни организации като: Световна организация за интелектуална собственост, Международен център за търговия, Световен форум за политики в телекомуникациите, Асоциация на световните търговски центрове също участват в инициативата и организират съпътстващи събития.

През 2016 г. в рамките на Китайското международно изложение за търговия с услуги са подписани предварителни договори на обща стойност 101.8 млрд. щ. д.

Меморандумът за разбирателство между БТПП и Китайското международно изложение за търговия с услуги предоставя възможност за участие на български компании и организации в изложението. Ще бъдат осигурени безплатни площи за изложители. Допълнителните услуги като изграждане на щанд, брандиране, включване в каталог и т.н. са срещу заплащане. Организаторите ще подготвят безплатно и двустранни бизнес срещи за участниците.

Български компании и организации, които проявяват интерес към CIFTIS и желаят да се възползват от преференциалните условия за участие, могат да се свържат с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ на БТПП по е-мейл до intorg@bcci.bg и на телефон 02/ 8117 497 (~494, ~489).


21.03.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад