Назад

В БТПП бе представена новата книга на археолог проф. Диана Гергова - „Племето гети и златните съкровища. Светът на древните българи-тракийци“

В присъствието на Н.Пр. Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България






С подкрепата на Асоциацията на завършилите Токайския университет, в сградата на Българската търговско-промишлена палата се състоя представянето на новата книга на известния археолог проф.  Диана Гергова, озаглавена „Племето гети и златните съкровища. Светът на древните българи-тракийци“.

Събитието събра множество представители на бизнеса и на българската археология, дипломати, алумни на Токайския университет, приятели на България и Япония.

Събитието бе открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП, който изрази своята благодарност за отличните отношения между двете страни и подчерта силата на общуването чрез култура като едно от най-важните средства за приятелство между народите. Той  напомни, че един от най-съвременните музеи за тракийско наследство в България – този в  Източните Родопи, в с. Александрово,  е построен с дарение на японското правителство.

Поздравителен адрес към участниците в събитието отправи и Н.Пр.  Масато Ватанабе, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България. В своето приветствие той очерта 2018-ма година, като повече от добра за двустранните отношения, подчертавайки не само дипломатическите усилия и успехи по време на настоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, но и скорошната, първа визита в България на Н.Пр. Шиндзо Абе,  по време на която   премиерът на Япония  се срещна и с председателя на БТПП.

В презентацията си проф. Гергова разкри голяма част от историята на артефактите и духовния живот на гетите, населявали нашите земи преди хилядолетия. Книгата ѝ, базирана на открития от дълги археологически експедиции, в които участват и изследователи от Страната на изгряващото слънце, излиза първо на японски език, благодарение на превода на д-р Сентомо и д-р Тао, като се очаква скоро да бъде достъпна и на български.


15.03.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад