Назад

АС при БТПП в условия на икономически предизвикателства и промени

На 19 април тържествено ще отбележим юбилея на АС при БТПП




Арбитражният съд при БТПП е не само първият арбитражен съд, но чрез своите арбитри и ръководство е осъществявал на базата на приемствеността по отношение на добрите практики в правораздаването неговата адаптация към промените и предизвикателствата.

Основен фактор за успешното развитие на институцията е политическата визия на ръководството й през различните периоди от нейното съществуване.

В периода на бурни промени в края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век съответните ръководства се ориентираха към успешната формула на запазване и съхраняване на традицията и натрупания опит, и в същото време – осъвременяване и усъвършенстване на дейността.

Ръководството на АС в лицето на проф. Живко Сталев беше в основата на демократизация на арбитража и инициатор за създаване на други арбитражни институции.

Успешната политика през годините дава своите плодове: с лекота беше преодолян кризисният период на прехода от дирижирано към пазарно стопанство; АС при БТПП запази ролята си на водеща арбитражна институция, открояваща се сред всички останали, независимо от значителната конкуренция, появила се след 1993 година и увеличаваща се непрестанно; броят на разглежданите дела и значимостта на разрешаваните спорове нарасна значително.

Въпреки трудностите, през които премина икономиката на страната, Българската търговско-промишлена палата неотстъпно прави възможното, за да поддържа на разположение на българските и чуждестранни стопански субекти един съвременен арбитражен съд. Благодарение на стълбове на правната мисъл главно от научните среди от Юридическия факултет на Софийския университет и изключителния принос на проф. Живко Сталев, правната уредба също следваше световните постижения в тази област. Илюстрация за това е възприемането на уредбата на Модела – Закон на комисията на ООН за международния търговски арбитраж в нашия Закон за Международния търговски арбитраж още през 1988 г., почти две десетилетия преди това да направи например страна с безспорни международно-признати постижения в областта на арбитража като Австрия.

В същото време ръководствата на АС при БТПП осъзнават значението на работата със следващите поколения – в течение на повече от 12 години ежегодно се провеждат обучения на завършващи студенти и млади юристи по въпросите на арбитража. Тази страна от дейността също дава своите плодове – ежедневно пред арбитража се явяват като представители на страните млади юристи, преминали предлаганото от институцията обучение.

И сега традицията за изпреварващо предоставяне на разположение на фирмите на водещите постижения в областта на разрешаване на търговските спорове се спазва, както това стана с уреждането на помирението, медиацията, електронния арбитраж и други съвременни методи за разрешаване на гражданско-правни и търговски спорове. Макар и много бавно, те без съмнение ще навлязат в практиката на фирмите чрез съответните клаузи в договора. Несъмнено и в бъдеще арбитражната клауза, предвиждаща „споровете по договора да се разглеждат от арбитраж в Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата”, ще бъде фактор, който ще респектира фирмите да избягват нарушаването на техните задължения.

Ако все пак обстоятелства в икономическата среда ги принудят да не спазят задълженията си, АС при БТПП ще продължава да бъде надеждна гаранция за максимално бързо и близко до нуждите на деловите среди средство за разрешаване на спорове между страните по договорите. Толкова по-важно е това сега, когато България вече е част от демократичното европейско семейство, като пълноправен член на Европейския съюз.

-----------------------------------
Честването 65 години от  създаването  на Арбитражния съд при БТПП и 120 години арбитражна дейност в системата на БТПП ще се състои на 19.04.2018 г./четвъртък/  от 10.00 часа в  СОФИЯ ХОТЕЛ БАЛКАН,  зала „Средец“, пл. „Света Неделя“  № 5 , гр. София. За регистрация и допълнителна информация: E-mail: acourt@bcci.bg , тeл.:  /02/ 81 17 560;  546; 558; 561; 559

Приложение:

Програма

Регистрационна форма


14.03.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад