Назад

БТПП подписа споразумение с Катарската търговско-промишлена палата за създаване на смесен бизнес съвет

Водещи катарски компании са на посещение у нас






Споразумение за създаване на смесен бизнес съвет между Българската търговско-промишлена палата и Катарската търговско-промишлена палата бе подписано днес по време на Българо-катарски бизнес форум.

Над 200 български и катарски фирми взеха участие във форума,  организиран от ИАНМСП. Мероприятието бе официално открито от министъра на икономиката Емил Караниколов, който приветства катарските компании за проявения интерес да навлязат на пазара на ЕС и да установят в България свои представителства, като логистични и производствени бази, изследователски и развойни центрове.

Министърът на икономиката на Държавата Катар Н.Пр. шейх Ахмад бин Джасем бин Мохамад Ал Тани изтъкна големия потенциал в сферата на търговията и инвестициите между двете страни, който трябва да бъде развит.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов поздрави участниците и итъкна, че Катар е важен икономически партньор. Той представи отличните отношения на Палатата с Катарската търговско-промишлена палата, датиращи от 2007 г., официализирани с договор при посещението на президента Георги Първанов, както и сътрудничеството със Световния търговски център - Катар. Симеонов представи регионалната структура на БТПП, свободните зони в България, базите данни на Палатата и предимствата на Aрбитражния съд.

Н.Пр. шейх Халифа бин Джасем бин Мохамад Ал Тани, председател на Катарската търговско-промишлена палата и ръководител на катарската бизнес делегация, поздрави участниците. Той представи членовете на делегацията - 40 бизнесмени в секторите: селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, строителство, недвижими имоти, химическа индустрия, фармация и автомобилостроене,  

Форумът продължи с презентация на инвестиционните възможности на България, представена от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

Катарската страна очерта предизвикателства и възможности за съвместни проекти, инвестиции и туризъм с Държавата Катар, както и перспективите за двустранно сътрудничество в сферата на хранително-вкусовата промишленост и сигурността на храните, транспорта и изграждане на инфраструктура за Световното първенство по футбол през 2022 г.


09.03.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад