Назад

БТПП бе домакин на Българо – саудитски бизнес форум

Близо 500 представители на бизнеса, които не успяха да се присъединят, следиха 360 – градусовото онлайн излъчване на живо на форума във Фейсбук




Заместник-министърът на икономиката Манолев подчерта, че настоящето посещение е силен знак за желанието за развитие на двустранните отношения

Българската търговско-промишлена палата бе домакин на Българо–саудитски бизнес форум, организиран съвместно със Съвета на Саудитските палати и с подкрепата на Посолството на Кралство Саудитска Арабия в София.

Събитието бе официално открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП, който заяви, че днешното мероприятие е продължение от проведената му визита по време на посещението на министър -председателя на Република България – Бойко Борисов в Рияд в края на ноевмри 2017г. Той благодари на саудитската делегация, че толкова бързо е откликнала на поканата и е решила на място да проучи възможностите за инвестиции и съвместен бизнес с български компании. Симеонов изрази готовността на Палатата за подкрепа на бизнеса от Саудитска Арабия и България.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подчерта, че настоящето посещение е силен знак за желанието за развитие на двустранните отношения между България и Саудитска Арабия. Манолев изтъкна, че предстои откриването на Посолство на България в Рияд, както и Служба по търговско-икономическите въпроси.

Ръководителят на саудитската бизнес делегация – Мунеер Бин Саад, заместник-председател на Съвета на Саудитските палати сподели, че съществува голям потенциал за развитие на двустранните отношения. Той представи и основни акценти от програмта за развитие на Саудитска Арабия „Визия 2030“ .

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции представи инвестиционните възможности в България и основните предимства на българската икономика. Презентацията може да откриете ТУК.

Проведени бяха и двустранни срещи по интереси между българските и саудитските фирми, представляващи секторите: здравеопазване, застраховане, адвокатски услуги, строителство, търговия с храни и напитки, образователни услуги и туризъм. Интерес бе проявен към вноса на млечни продукти от България.

След официалната част се проведе среща между председателя на Палатата и ръководителя на саудитската делегация. Г-н Бин Саад каза, че има интерес за бъдещо сътрудничество с български компании в областта на възобновяемите енергийни източници и по – специално оборудване за слънчева, вятърна и водна енергия. В Кралството предстои приемането на изисквания в законодателство за използване на повече възобновяемите енергийни източници за битови и други нужди.

Симеонов запозна госта с актуалната ситуация в енергетиката в България и изискванията в българското законодателство при използването на зелена енергия. Обсъдени бяха и други сектори от взаимен интерес  - селско стопанство, СПА туризъм и строителство.

Саудитската делегация проведе срещи в Министерство на икономиката на Република България и посети индустриална зона „Божурище“.

Близо 500 представители на бизнеса, които не успяха да се присъединят, следиха 360 – градусовото онлайн излъчване на живо на форума във Фейсбук.

 

 

 


16.02.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад