Назад

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посети Търговище и Силистра за срещи с местния бизнес и представяне на услугите на палатата



Продължава поредицата от срещи в регионите на председателя на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов, който тази седмица посети Търговище и Силистра. Целта е запознаване с проблемите на местния бизнес в условията на преодоляване на последствията от икономическата стагнация в страната и представяне на новите възможности за разширяване на услугите на БТПП.

Когато се срещаме с дипломати и търговски представители, когато гостуваме на наши партньори в чужбина, винаги трябва да носим богат набор от предложения, за да можем да отговорим на питанията на инвеститорите, затова трябва да знаем какви проекти и индустриални възможности има във всеки икономически център – това беше позицията на председателя на БТПП г-н Симеонов при срещите с представители на местните и държавните власти в регионите на североизточна България. С такава информация скоро ще актуализираме своите инвестиционни портфейли, като това включва проектите за Индустриален парк на Търговище, търсенето на регионален инвеститор за карго летището, както възможностите за инвестиции във машиностроенето, което все още има съхранен кадрови потенциал. – каза Симеонов.

Според него има изгледи за съживяване на икономиката, макар и не във всички сфери. Това сподели той по време на дискусия с бизнеса, организирана от местното представителство на палатата в Търговище. Идеята на най-голямата работодателска организация, лансирана в Съвета за тристранно сътрудничество срещу покачването на ДДС за радост бе възприета от правителството. Според експертите на БТПП, ако се е преминеше към увеличаване на ДДС, резултатът за бюджетните приходи нямаше да е различен от сегашния, защото повишения данък само може да бъде стимул за влизане в сивия сектор. „Ако една на десет фирми излезе от светлия сектор, държавата не само, че няма да получи тези два процента увеличение, а ще загуби и двадесетте процента, които по-рано е получавала” – сподели още г-н Симеонов. Друг голям проблем си остава слабото усвояване на европейските фондовете от страна на българския бизнес. Според него фирмите са загубили стимул да кандидатстват за финансиране заради факторът „администрация”.

Председателят на БТПП участва във връчването на наградите в първия Търговищки конкурс за бизнесмен на годината, който бе организиран от общината на града. Номинирани бяха представители на бизнеса в 27 категории, разделени в осем отрасъла, определени в категории за малък, среден и едър бизнес; оценявани по баланс, местни данъци, инвестиции и т.н.

В Силистра г-н Симеонов проведе срещи с областния управител д-р Владимир Янков и заместник кмета на града, г-н Веселин Андреев

Чиновникът саботира бизнеса като не работи - споделиха при среща представителите на бизнеса. Цветан Симеонов напомни, че първата писмено представена идея за 10 % данък върху корпоративната печалба и върху доходите е била още през 2004 година от БТПП. Мерките за борба с кризата; освен снижаването на разходите за администрация трябва целят да запазването на данъчните равнища, като за данък -лукс издръжката за неговото събиране да не бъде по-голяма от очакваните приходи.

Цветан Симеонов каза че в следващите преговори в тристранния съвет, амбициите на синдикатите за рязко повишаване размера на минималната работна заплата, би следвало да бъдат балансирани с досегашната „уникална” практика на минималните осигурителни прагове. Логиката за едно такова искане включително от участниците в срещата бе, че имено в секторите като строителството бяха достигнати изкривявания и заради стагнацията на пазара, вече е неадекватно да се запази досегашния подход. Идва времето тази философия да бъде изоставена и да се говори за реални равнища и за реални плащания, което е нормалната практика. От фирмите участвали в срещата, които работят „на светло”, постъпиха оплаквания, че служители от Инспекцията по труда, без особени усилия, лесно приемали обявяването на трудови договори на минимална работна заплата, а би трябвало да бъдат по-задълбочени при проверките. Фирмите напомниха, че всички на пазара трябва да работят при една конкурентни условия, а не някои да получават неправомерни предимства.

За бизнесът в Силистра, който участва във всички конкурси за еврофондове най-големият проблем е финансовият ресурс за обслужване на междинните плащания. Защо бизнесът напоследък замълча и кои фирми могат да прогнозират своя хоризонт поне за една година напред – беше един от въпросите, на които отговори Цветан Симеонов.

След скорошни срещи в търговската палата в Словения, г-н Симеонов обясни, че тамошната индустрия нямала свободна квота за търгуване с въглеродни емисии и че възможността на България да има такъв свободен ресурс, трябва да се използва като конкурентно предимство на нашата индустрия. В този смисъл на инвеститорите от вън няма да се налага да правят разходи за купуване на квоти от вън за евентуално разгръщане на производство в България.

Сега когато се увеличават очакванията за икономически възход, най-успели ще бъдат онези фирми, които са съумели да съхранят най-много от своите пазарни предимства, правили са иновации включително в своите работници и те ще бъдат първите които ще спечелят след тази криза – каза Цветан Симеонов на пресконференцията за журналистите в Силистра


16.05.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад