Назад

БСК пое ротационното председателство на АОБР за 2018 г.



На заседание на Управителния съвет на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), проведено на 11 януари 2018 г., Българската стопанска камара (БСК) пое ротационното председателство на АОБР за 2018 г.

В АОБР членуват национално представителните организации на работодателите – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

По време на заседанието досегашният ротационен председател на АОБР – Асоциацията на индустриалния капитал в България, отчете дейността на АОБР през 2017 г. За отчетния период АОБР е изработила и представила пред съответните компетентни институции и пред обществото 40 позиции, писма, жалби и сигнали. Освен това, е провела две пресконференции и 15 срещи с представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Основните теми, които бяха обект на внимание на АОБР през 2017 г., са свързани със състоянието на пазара на труда и човешките ресурси, бизнес климата, данъчната и осигурителната политика, реформата в енергетиката и др. През 2017 г. АОБР предприе стъпки за ускоряване присъединяването на Република България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD). Междувременно, Изпълнителният съвет на Консултативния комитет за бизнеса и индустрията към OECD (BIAC), одобри молбата на АОБР за членство в BIAC като наблюдател. Членството влезе в сила от януари 2018 г.

Участниците в заседанието обсъдиха текущи въпроси, подлежащи на съответни действия и реакция от страна на АОБР, сред които хода на подготовка на държавния план-прием за професионалните гимназии за учебната 2018/2019 г., предложения за нормативни промени в областта на екологията, необходимост от реформи в сектор „сигурност“ и др.

Основна дискусионна тема по време на заседанието беше ръстът на цените на електроенергията и необходимостта от ефективни действия на българските работодатели, насочени към преодоляване на задълбочаващите се проблеми. Беше взето решение за провеждане на протест, заедно с национално представителните синдикални организации, както и такива на браншово и регионално ниво. Работното предложение за дата на провеждане на протеста е 31 януари, което подлежи на допълнително съгласуване между организациите, вкл. в рамките на техните управителни органи.

Предстои, освен окончателно уточняване на датата за протеста и неговите параметри, АОБР да съгласува и одобри своите приоритети за 2018 г., които ще бъдат официално представени на пресконференция, насрочена за 22 януари 2018 г., понеделник, от 11:00 часа, в Пресклуба на БТА.


12.01.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад