Назад

Агрофорумът в София се превърна в „мост“ за развитието на българо-турските бизнес отношения

БТПП взе участие в събитието, в което се включиха над 500 бизнесмени от двете държави








Ускорен план за действие да регламентира вноса и износа на земеделски продукти и месо между България и Турция.  Това договориха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и неговият турски колега Ахмет Ешреф Факъбаба. Двамата министри откриха бизнес агрофорум, в който се включиха над 500 български и турски бизнесмени.

„Този форум ще бъде мост за развитието на българо-турските бизнес отношения.  Като съседни страни трябва да увеличим търговския си стокообмен“, категоричен бе турският министър на земеделието в приветствието си.

От своя страна министърът на земеделието, храните и горите Порожанов подчерта, че административната тежест  пред бизнеса от двете страни трябва да бъде намалена и напомни, че Турция е един от главните търговски партньори на България.

България иска да възстанови износа на месо за Турция възможно най-бързо.  България работи усилено, за да удовлетвори турските изисквания, като по отношение на ветеринарните сертификати и необходимите документи над 90% от въпросите са изчистени. В началото на следващата година очакваме позитивно решение първо по отношение на дребния добитък, а след това и за едрия, обясни българският министър. Той увери, че България стриктно спазва изискванията за качество на храните. Двамата министри подписаха декларация за съвместно сътрудничество и в областта на науката.

„Срещите ни през последните месеци са ярък пример за добросъседство. Надявам се потенциалът в търговията в областта на земеделието и животновъдството между България и Турция да се развива и увеличава“, подчерта още Факъбаба.

БТПП получи благодарствено писмо от Министерството за разпространението на информацията, тъй като многобройните заявките за участие от страна на бизнеса са и в резултат на официалното писмо, разпространено от БТПП до над 6000 фирми нейни членове.

Палатата ще продължи работата си в подкрепа на бизнеса и ще продължи да съдейства активно при реализирането на множество предстоящи бизнес форуми и срещи, предоставящи нови възможности пред предприемачите.


28.11.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад