Назад

Официално в България стартира Системата за верификация на лекарства



По покана на британската посланичка Н.Пр. Ема Хопкинс и Българската организация за верификация на лекарства (БОВЛ) на 2 ноември  в Британската резиденция се състоя среща между заинтересованите страни по веригата на производство, дистрибуция и пласмент на лекарства и английската компания Solidsoft Reply – сътрудник в разработването на Европейската система за верификация на лекарствата, от която БОВЛ е неразделна част.

Целта на срещата беше да се даде официален старт на системата в България, както и да се оповести напредъка по прилагането на Директивата за фалшивите лекарства.

На срещата присъстваха представители на регулаторните органи в България, браншови организации, производители на фармацевтичен и болничен софтуер, дистрибутори на лекарства и експерти от GS1 България.

Марк Ушер, съдружник в Solidsoft Reply, систематизира информация за начина, по който ще функционира системата в Европа, както и мястото на Solidsoft Replay в нея. Дори вниманието за момента да е фокусирано върху страните от Европейския съюз това, което се случва е част от глобална промяна с цел да се ограничи разпространението на фалшиви лекарства и да се повиши безопасността на пациентите. Националните организации за верификация по региони ще помогнат за събирането и проверката на данни за лекарствата. За тези от тях, които нямат собствени системи, получават възможност да следват Blu print модел, изпълняван технически от два софтуерни разработчика в Европа, като Solidsoft Repaly е едната от тях. Освен че предлага моделна система и добра възможност за колаборация между своите клиенти, което значително облекчава процеса по изпълнение на изискванията на Директивата, Solidsoft Repaly е разработчика на Европейския хъб, който ще поддържа връзка с отделните Национални системи. Към момента 9 държави от Европа са сключили договори с фирмата и се очаква присъединяването на още държави до края на годината.

Изпълнителният секретар на БОВЛ Илиана Паунова говори за напредъка по реализиране на системата у нас и какви ще са ползите за потребителите. „Системата не само ще ограничи навлизането на измислени лекарства в търговската мрежа, но ще прекъсне също съществуването на измислени паралелни вериги за тяхното разпространение.“ – каза изп. секретар на БОВЛ. В рамките на този проект в България е установено единомислие на отделните участници, което е сериозна предпоставка за бъдещия успех.

Ползата от въвеждането на верификационна система покрива всички аспекти по веригата на доставки на лекарства – от производителя до крайния клиент, като цели опазване на законните канали за разпространение на лекарства от навлизането на фалшифицирани такива.

 


06.11.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад