Назад

Приложението на антикризисни мерки обсъдиха председателят на ПП „Другата България” Божидар Томалевски и председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов



Днес, 11 май 2010 г. председателят на ПП „Другата България” Божидар Томалевски обсъди с председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов мерки за противодействие на икономическата и финансова кризата, които партията е предложила на правителството. На срещата присъства и Тодор Табаков, член на Изпълнителния съвет на БТПП.

Г-н Табаков направи една историческа ретроспекция на икономическата ситуация в страната и посочи, че в последните 10 години се наблюдава ръст, който в редно да бъде запазен.

На срещата беше обсъдена по-конкретно възможността за данъчна амнистия, като специално се подчерта, че не става въпрос за амнистиране на капитали с криминален произход.

Г-н Табаков посочи, че от амнистия на капитали имат нужда конкретни дружества в юрисдикцията на ниски данъци.

Председателят на палатата г-н Симеонов и лидерът на ПП „Другата България” г-н Томалевски се обединиха около тезата, че амнистия е необходима и тя би дала бърз ефект, за разлика от други дългосрочни мерки. На срещата беше подчертано още, че в средата на годината разумните подходи за набавяне на свеж финансов ресурс биха били или чрез промяна на косвени данъци, или чрез свиване на разходите.

Представителите на БТПП отбелязаха, че все по-широко се дискутира предложението за данъчна амнистия. По думите им е възможно тя да се преразгледа в допълнение на антикризисните мерки на правителството.

По време на срещата Божидар Томалевски получи подкрепа и по отношение на друга мярка, предложена от партия, а именно за създаването на програма за даване на българско гражданство на чужденци с високи финансови възможности, по модела на Канада, САЩ и Англия. Особено внимание се постави на стриктното спазване на европейските регулации, касаещи хора, получаващи българско, респективно европейско гражданство.

В рамките на дискусията Божидар Томалевски представи идеята на ПП „Другата България” за обособяването на фонд за помощите за роднини, които идват от българските емигранти за техните семейства в България. Предстои да се направи по-обстоен анализ за това как точно да се структурира фонда, като се очаква и експертизата на икономистите на партията от чужбина.

Всички се обединиха около тезата, че реализацията на подобен фонд би имал положителен ефект - отчетност на парите, който да влияе на дефицита по текущата сметка.

Председателят на БТПП г-н Симеонов представи на лидера на ПП „Другата България” г-н Томалевски икономическите насоки на палатата за периода 2004-2009, както и за 2009-2014.

Представителите на БТПП ясно подчертаха, че приетите мерки на правителството за противодействие с кризата са взети след продължителни тежки преговори и компромиси. Важен приоритет на палата са мерките, които имат продължително въздействие върху икономиката ни и след излизането от кризата.


11.05.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад