Назад

Финансирането на български иновационни проекти – тема на дискусия в БТПП

Препоръки към бизнеса за кандидатстване и достъп до финансиране




По инициатива на Съвета по иновации при БТПП се състоя кръгла маса на тема: „Бъдеще на финансирането на български иновационни проекти“ с участието на Андрей Новаков, член на Европейския парламент. Тя бе открита и модерирана от доц. Йосиф Аврамов, д-р по икономика, съпредседател на Съвета по иновации и член на УС на БТПП.

Андрей Новаков направи презентация по въпроси, отнасящи се до еврофинансирането на иновациите:

  • Препоръки към българския бизнес за кандидатстване с инвестиционни проекти по схемата за МСП по Хоризонт 2020 и по Плана ЮНКЕР и възможности за финансиране от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Предимства на използването на финансовите инструменти в тази насока.
  • Представяне на личната инициатива на госта, а именно: „Еврофинансирай”, която е достъпна на http://andreynovakov.eu/evrofinansirai/ , в контекста на насърчаването и развитието на иновациите и технологиите в ЕС и в частност на България.
  • Възможности за финансиране на стартъп компаниите чрез организации  като  Джуниър Ачийвмънт и др.

След презентацията се състоя дискусия, в която се включиха: проф. Александър Караманов от Института по физикохимия при БАН; Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции при БТПП; Десислава Димитрова, генерален мениджър на биокомпанията „Лопянко”; представители на Съвета на браншовите организации при БТПП.

На кръглата маса присъстваха представители на фирми, членове на БТПП от областите електротехниката, IT бизнеса, химическата промишленост, на редица консултантски фирми, специализирани в разработката на европейски проекти и др.


31.10.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад